De ce creștem pisici?

Creșterea pisicilor este o misiune de suflet.

În primul și în primul rând trebuie să-ți iubești cu adevărat pisicile, și în al doilea rând, rasa pe care ai ales-o.

Ne alegem rasele în funcție de dorințele și aspirațiile personale. Ce ne dorim? O pisică independentă, o pisică masivă, o pisică minionă, o pisică plină de curiozitate, cu păr lung, cu păr scurt, o pisică mai ciudată… lista este practic fără sfârșit.

Întotdeauna revine vechea întrebare, „și totuși, de ce creștem pisici de rasă cu pedigree?” Toate pisicile domestice, cu sau fără pedigree, se confruntă cu aceleași probleme de sănătate: PKD, HCM, FIV, FELV fiind numai câteva dintre ele. În procesul de creștere și selecție încercăm să eliminăm aceste boli, urmărind să se nască pisici sănătoase, cu temperament și înfățișare conforme cu standardul scris al raselor respective. Când cineva devine crescător, își asumă o uriașă responsabilitate față de animalele sale și față de rasa, în întregul ei.

Odată ce și-a ales rasa, crescătorul trebuie să învețe cât mai mult posibil, nu numai despre rasa aleasă ci și despre toate aspectele legate de creșterea și îngrijirea pisicilor și a puilor în general. Este recomandabil ca fiecare crescător să aibă un mentor, cineva care are deja o vastă experiență în creșterea rasei alese. De asemenea, este ideal ca orice crescător să fie înscris într-un club în cadrul căruia crescătorii se ajută unii pe ceilalți, se face un schimb de idei iar bucuria și mândria rezultatelor este împărtășită de toți membrii, indiferent de rasele pe care aceștia le cresc. Toate pisicile domestice ar trebui acceptate într-un astfel de club, pentru că toate sunt acceptate – până la urmă, pedigreeul este un act care indică genealogia pisicii și chiar și o pisică „de casă” ar putea avea un pedigree dacă persoanele care i-au crescut părinții, bunicii și străbunicii și-ar fi dat osteneala să țină o evidență scrisă.

Ajungem și la întrebarea imediat următoare: Dar așa-i că faceți și bani din creșterea pisicilor?„. Nu. Un crescător nu poate avea câștiguri materiale din această ocupație, care poate fi practicată numai și numai din iubire.

1) Să cumperi o pisică destinată reproducerii este o întreprindere costisitoare și destul de dificilă, cu excepția situațiilor în care cineva îți face o recomandare. Mulți crescători nu își vor înstrăina cu ușurință pisoii-ei vor să știe cu siguranță că aceștia ajung într-o casă în care în primul și în primul rând vor fi iubiți și îngrijiți și nu doar folosiți pentru reproducere.

2) Îngrijirea pisicilor nu este ieftină dacă este făcută corespunzător, adică dacă li se oferă hrană de calitate, sunt vaccinate regulat, blana primește atenția necesară și starea de sănătate li se menține în parametri optimi. Până la urmă, o pisică bolnavă nu va da naștere unor pisoi perfect sănătoși.

3) Pisicile ar trebui testate pentru toate problemele genetice cunoscute pentru care există modalități de testare și, periodic, pentru boli infecțioase.

4) La orice naștere se poate întâmpla ca pisica mamă să întâmpine probleme, astfel încât sterilizarea ei devine necesară pentru a-i salva viața, iar pisoii trebuie apoi hrăniți artificial, în prima săptămână din două în două ore, în a doua săptămâna din trei în trei ore și în a treia săptămâna din patru în patru ore. Laptele administrat pisoilor trebuie să fie de calitate, astfel încât trebuie cumpărat lapte special pentru pui de pisică; pisicile sunt intolerante la lactoză, astfel încât laptele în sine poate constitui o problemă majoră. Crescătorul se poate chiar să fie nevoit să-și ia liber de la serviciu pentru o perioadă pentru a face tot posibilul ca pisoii aflați în această situație să supraviețuiască.

5) Chiar și un pisoi perfect sănătos se poate îmbolnăvi pe neașteptate și, de foarte multe ori, crescătorul este prins într-o cursă contra cronometru, ajungând la veterinar la ore imposibile, chiar și în miez de noapte. Pisoii sunt foarte fragili în primele lor săptămâni de viață.

6) Pisoii, la rândul lor, trebuie să primească toate tratamentele de deparazitare necesare, să li se facă toate vaccinurile, să fie microcipati, testați pentru bolile cunoscute pentru care există metode de testare și hrăniți cu mâncare specială pentru pisoi. Anumite rase dau naștere chiar și la câte la zece pui odată, ceea ce poate fi foarte costisitor.

7) Pisoii trebuie izolați, împreună cu mama lor, în primele două luni de viață și apoi expuși condițiilor normale de conviețuire într-o casă. Trebuie socializați, pentru ca temperamentul lor să fie plăcut și ca să se poată adapta cu mai mare ușurință în casele viitorilor lor proprietari. Expunerea la mediul obișnuit dintr-o casă îi ajută și să-și creeze imunitatea necesară pentru o stare de sănătate bună-pisoii nu trebuie ținuți într-un glob de sticlă protector!

8) Pedigreele nu sunt ieftine și toți pisoii din România proveniți din felise afiliate Fife trebuie înregistrați.

9) Expozițiile! Oamenii se întreabă: De ce mergem cu pisicile în expoziții?. Avem nevoie de câte o locuință bună pentru fiecare dintre pisoii noștri și cel mai bun mod în care le putem găsi cei mai buni stăpâni este să-i arătăm în cadrul unei expoziții. Un crescător își dorește recunoaștere pentru toată munca depusă iar a câștiga un concurs de frumusețe felin este cel mai bun mod în care poate obține această recunoaștere și satisfacție. Costurile de călătorie și taxele de expoziție, la rândul lor, nu sunt mici.

10) Numai cei mai buni între cei mai buni pisoi ar trebui să intre în programe de reproducție, selecția lor fiind făcută în așa fel încât cei mai sănătoși, cei mai puternici și cei mai apropiați de standardul care descrie idealul rasei devin cei care vor purta mai departe genele rasei.

Recompense financiare pentru crescătorii buni nu există; una dintre cele mai alese recompense însă, este faptul că îți câștigi noi prieteni, în persoanele celor care iau pisoi de la tine!

Adunând toate cele de mai sus, vei constata că investești cu mult mai mult decât primești.

Așadar, celor care cred că a crește pisici este ușor, le recomand să se mai gândească. Creșterea pisicilor este o misiune de suflet!

Beverly ELIAN – Crescător
felisa de Ragdoll „Elian Rags
membră A.F. Sofisticat, Felis România

Leave a Reply