Curățarea urechilor pisicii

Urechile pisicii sănătoase sunt în general curate, deoarece de obicei știe să se spele singură; cu toate acestea, este necesar ca periodic să curățăm urechile pisicii atât pentru a dezinfecta și igieniza zona cât și pentru examina cu această ocazie urechile și a ne asigura că pisica nu are probleme. Periodicitatea cu care veți efectua această operațiune o veți stabili în funcție de perioada de timp în care observați că urechile pisicii au nevoie de curățare-în general, este suficient să curățați urechile pisicii odată la 2 săptămâni.

Curățarea urechilor pisicii poate fi o operațiune complicată, deoarece pisicile tind să se zbată, să-și lase urechile pe spate, să se smucească și chiar să zgârie. De aceea, este bine să nu executați operațiunea singuri, ci ajutați de încă o persoană, care va ține pisica imobilizată. Dacă nu are cine să va ajute, puneți-vă cele necesare la îndemână și înfășurați pisică bine într-un prosop, așezând-o astfel imobilizată între picioarele dumneavoastră, cu care o veți ține dacă încearcă să scape.

Aveți nevoie de:

  • soluție dezinfectantă (Otisept);
  • bețișoare pentru urechi (dintre cele care se găsesc în comerț, cu ambele capete învelite în vată);
  • pelete demachiante (rondele de vată pentru demachiere);
  • o cârpă curată;

În prima fază veți picura câte o picătură-două de soluție dezinfectantă în fiecare ureche și veți ține pisica 2-3 minute, ca să dați timp soluției să înmoaie murdăria. Cu ajutorul cârpei înfășurată pe un deget veți curăța apoi „grosul” din zonele ușor accesibile ale urechii, frecând ușor până când se adună toată murdăria. Apoi veți înmuia o peletă demachiantă, picurând pe ea soluție dezinfectantă și veți șterge cu atenție zona cartilajelor urechii, până când murdăria de la suprafață este complet îndepărtată. Puteți curăța destul de bine cartilajele și înfășurându-vă peletă umedă pe deget.

Utilizați bețișoarele pentru urechi pentru curățarea în profunzime a cartilajelor urechii, în zonele unde nu ați putut curăța utilizând peletă. Curățarea murdăriei adunate în pliurile cartilajelor se face cu atenție mărită, să nu pătrundeți prea adânc sau să lezați pielea urechii. Dacă trebuie curățat și canalul auditiv, se recomandă să va asigurați că pisica nu își poate mișca brusc capul (orice mișcare bruscă în această zonă sensibilă poate genera răniri și, prin urmare, probleme) și nu introduceți bețișorul prea adânc. Curățați numai în zonele pe care le puteți vedea și nu insistați în profunzime decât dacă vedeți exact ce faceți. Dacă pisica se zbate, este preferabil să întrerupeți operațiunea decât să riscați să-i faceți rău.

Atenție! Este indicat să schimbați bețișoarele des, ca să nu se desprindă de pe ele murdăria deja curățată și să cadă la loc în ureche.

În anumite situații, când murdăria este acumulată prea adânc, este bine să apelați la ajutorul medicului veterinar pentru curățarea eficientă și fără riscuri inutile a urechilor pisicii. Medicul veterinar va ști exact cât de adânc poate să intre în ureche și, în același timp, dacă urechea este exagerat de murdară, poate depista o eventuală problemă și va poate oferi un diagnostic și un tratament adecvat!

Foto: Public Domain

Leave a Reply