Curățarea cuștii porcușorului de Guineea

Curățarea căsuței porcușorului de Guineea este esențială pentru sănătatea și confortul lui. Nefiind dificil de realizat, se recomandă să se facă destul de des, cel puțin la 2-3 zile pentru un singur porcușor sau zilnic dacă sunt mai mulți. Excrementele, talașul ud și resturile de fructe sau legume trebuie îndepărtate zilnic.

Pentru curățarea cuștii, se scoate animalul și nu se readuce înapoi până când nu ați terminat.

Se îndepărtează talașul vechi, apoi se pulverizează un produs antiseptic. În lipsă, este suficient să spălați cu apă și un produs de curățat. Pentru îndepărtarea depunerilor de calcar de pe fundul cuștii, se toarnă pe suprafața respectivă oțet, dar numai alb, niciodată roșu și se lasă să acționeze aproximativ un sfert de oră, după care clătiți bine și ștergeți cu hârtie absorbantă sau un prosop curat. Se pune noul strat de talaș sau rumeguș. Cu cât este mai aerisit, cu atât mai bine, deoarece permite trecerea lichidelor – apa sau urina – rămânând uscat la suprafață. În plus, o litieră formată din bucăți mai mari conține mai puțin praf decât rumegușul obișnuit. Praful fiind toxic pentru căile respiratorii ale rozătoarelor (în unele cazuri creează alergii, manifestate prin strănuturi frecvente), este bine dacă aveți posibilitatea să adăugați deasupra un strat vegetal (fân sau paie).

Din când în când, este bine să curățați și gratiile sau pereții laterali ai cuștii, pentru a păstra un mediu de viață cât mai sănătos.

Curățarea recipientului de apă este destul de dificilă, dat fiind că recipientele speciale cu picurător sunt prea înguste pentru a putea folosi o perie, un burete sau o cârpă. Metoda cea mai potrivită de curățare constă în umplerea sa cu apa și sare grunjoasă. Agitați de câteva ori, apoi lăsați să acționeze timp de 15-20 de minute. Sarea va distruge algele și bacteriile formate pe pereții interiori, așa că după aceea nu va rămâne decât să clătiți bine recipientul și să-l umpleți cu apa proaspătă, în care ați pus eventual și o bucățică de vitamina C ori câțiva stropi de lămâie. Pentru curățarea picuratorului, acesta se ține cam un sfert de oră în oțet alb (dizolvă foarte bine calcarul care se depune pe bilă), apoi se clatește foarte bine.

Gabi D.
Senior Editor
Animalutze.COM