Cunoștințe de prim ajutor pentru salvarea animalelor de casă

Într-un extraordinar efort de a salva o viață, un pompier din Statele Unite ale Americii a pus în aplicare cu succes, pe un câine, manevrele de resuscitare specifice pentru victimele umane. Câinele fusese blocat pentru mai multe minute într-o casă cuprinsă de flăcări și încetase să mai respire. După ce l-a recuperat din incendiu, pompierul i-a făcut respirație artificială câinelui și în cele din urmă animalul de companie și-a revenit. Întâmplarea este ciudată pentru că până de curând animalele de companie, care sufereau un accident mai grav, nu primeau atenția necesară pentru salvarea vieții lor.

Stăpânii de animale trebuie să știe cum să facă față unui accident în care este implicat câinele sau pisică pe care o au în grijă. Un prim punct cu caracter preventiv ar fi pur și simplu păstrarea la îndemână a numărului de telefon al celei mai apropiate clinici veterinare cât și adresa exactă. Dacă acordăm atenție la ce este normal pentru un câine putem să depistăm din timp diverse probleme de sănătate. Pulsul normal în condiții de repaus pentru pisici este de 150-200 de bătăi ale inimii pe minut (BIM) iar câinii, în funcție de dimensiuni, au un puls între 60 și 120 BIM. Pulsul unui câine poate fi luat pe interiorul picioarelor din spate.

Semne că e ceva în neregulă cu sănătatea animalului nostru de companie includ sângerarea sau diareea. Simptome ale unui șoc suferit de animal pot fi pulsul slab, respirația grea, nervozitate sau înfățișarea năucită. Sângerarea pe gură, anus sau sângele în urină pot fi semne ale unei hemoragii interne și trebuie imediat consultat un veterinar.

Dacă animalul de companie este rănit, acesta trebuie tratat cu grijă și în liniște. Atunci când suferă, chiar și cel mai prietenos animal de casă este foarte probabil să muște sau să zgârie. Putem să îi punem animalului o botniță pentru a preveni crearea unor noi răni atât animalului cât și stăpânului. Nu avem voie să folosim o botniță dacă animalul are probleme cu respirația sau este rănit în zona gurii sau a nasului. Dacă nu avem o botniță putem folosi prosoape sau pături pentru a bloca mișcările pisicilor sau câinilor mai mici. Important este să reușim să ținem animalul sub control, liniștit și la căldură până la obținerea ajutorului de specialitate.

Experții în comportamentul animalelor de companie recomandă prudența în abordarea unui animal rănit sau bolnav și acordarea unei atenții sporite la expresiile corpului și la zgomotele animalului pentru a putea identifica locația și cauza suferinței. Nu trebuie să facem mișcări bruște sau gălăgioase. Ca și în cazul unui copil rănit, trebuie să rămânem calmi și astfel vom ajuta ca animalul rănit să nu devină și mai agitat și speriat.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Rlevse