Pisicile sunt, prin natura lor, foarte curioase însă această caracteristică le poate pune în situații periculoase. O sticlă lăsată deschisă ce conține o substanță chimică sau un lichid toxic scăpat pe jos poate fi sursa de otrăvire a pisicii. Substanța otrăvitoare poate ajunge pe blana sau lăbuțele pisicii sau poate fi înghițită de patruped.
Simptomele unei otrăviri în cazul pisicilor sunt:
- diareea,
- vomitarea,
- spasmele,
- convulsiile,
- nervozitatea,
- mirosul de chimicale pe corpul animalului.
Există și cazuri în care pisica poate intra în comă. Cele mai întâlnite otrăvuri sunt substanțele caustice (acidul de baterie, detergentul, substanțele de îndepărtat grăsimea sau praful, leșia) și produsele din petrol (vopselele, ceara pentru curățat podele și soluțiile de curățat hainele). De asemenea, există surse de otrăvire pentru pisică la care ne gândim mai puțin, precum:
- băuturile alcoolice,
- ciocolata,
- medicamentele pentru oameni (aspirina și acetaminofenul),
- ceapa,
- acetona.
Unele plante de apartament ca aloe vera, avocado, narcisa, filodendronul sau laleaua sunt otrăvitoare pentru pisică.
În cazul în care pisica prezintă simptome ale otrăvirii trebuie să reușim să acționăm cu calm. Dacă pisica se află în stare de comă sau are convulsii trebuie dusă imediat la veterinar. Este bine să luăm cu noi și recipientul din care credem că a băut. Dacă blana pisicii miroase a substanțe chimice trebuie să o spălăm cu săpun până când mirosul dispare pentru că patrupedul va linge zona otrăvită. Trebuie să încercăm să-i clătim gura cu apă curată. În cazul în care otrava nu este o substanță caustică sau un produs din petrol și pisica încă nu a vomitat putem să-i provocăm vomitarea dându-i trei lingurițe de apă oxigenată la fiecare zece minute până vomită, însă nu trebuie să depășim trei doze. Este foarte probabil ca pisica să nu stea liniștită și să nu accepte apa oxigenată. În acest caz trebuie să o ducem imediat la veterinar.
O altă sursă de otrăvire poate fi intoxicația cu monoxid de carbon. O cauză întâlnită a acestei probleme este transportarea animalului în partbagajul mașinii. Printre simptomele intoxicației sunt incluse lipsa de coordonare în mișcare, convulsiile sau gingiile albe, ca semn al unui șoc. În cazul în care suspectăm o intoxicație cu monoxid de carbon trebuie să scoatem imediat pisica la aer proaspăt, să udăm ochii felinei cu apă curată și să o transportăm la un cabinet veterinar.
Dacă pisică are un grad de otrăvire scăzut putem să o hrănim cu lapte, albuș de ou sau ulei vegetal. Doza de ulei vegetal este de două lingurițe pentru o pisică de mărime medie și trebuie să o adăugăm la mâncare, nu să încercăm să i-o administrăm cu forța.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Semeer.s