Câinele poate fi cel mai bun prieten al copilului dumneavoastră, în condițiile în care învață de la început câteva reguli și dacă aveți grijă să le respecte; de asemenea, copilul trebuie și el deprins să respecte prietenul canin, să nu-l lovească, să nu-l bruscheze.
Poate părea dificil dar, cu răbdare, perseverență și tact, puteți reuși acomodarea perfectă, în funcție de situația cu care vă confruntați.
Un copil nou într-o casă unde există deja un câine
- Ideal ar fi ca patrupedul dumneavostră să fi avut contacte cu copii încă de când a fost pui;
- Neapărat câinele trebuie să știe cine este stăpânul în casă și să asculte de comenzile dumneavoastră;
- Copiii nu își dau seama cât de tare sau de încet pot mângâia un câine, adesea ceea ce lor li se pare o simplă mângâiere sau joacă pentru câine poate fi dureros – trasul de urechi, de coadă etc. Câinele trebuie să fie educat astfel încât să nu reacționeze violent la astfel de comportament și nu lăsați copilul singur în prezența cainleui până nu înțelege că acesta nu este o jucărie;
- Învățați câinele să nu fure mâncarea sau jucăriile din mâinile dumneavoastră și ale copilului, el trebuie să știe că nu are voie să le ia decât când i se spune să facă acest lucru; un astfel de comportament poate duce la rănirea mânuțelor copilului din neatenție sau neștiință;
- obiceurile dumneavoastră și ale câinelui în ceea ce privește timpul petrecut împreună trebuie modificate înaintea sosirii copilului. Dacă câinele este obișnuit să petreacă foarte mult timp imreuna cu dumneavoastră, atunci, treptat, reduceți acest timp. După sosirea copilului timpul acordat câinelui va fi mai mic – dacă îl obișnuiți din timp cu un astfel de comportament excesele de gelozie vor fi evitate;
- De câte ori câinele se află în prezența copilului, trebuie recompensat cu mâncare sau jucării pentru a percepe prezența copilului asociat cu o plăcere; dacă evitați contactul dintre copil și câine sau vă purtați cu el într-un mod neagreabil, atunci prezența copilului va fi percepută ca un motiv de stres, ceea ce nu este indicat;
- verificarea periodică a sănătății câinelui dumneavoastră trebuie să fie o rutină de la care nu vă veți abate, dacă însă ați neglijat acest aspect o perioadă înaintea sosirii noului membru al familiei, un control amănunțit la medicul veterinar este absolut necesar.
Un câine nou într-o casă unde crește un copil
- Indiferent dacă alegeți un pui sau un câine adult asigurați-vă că este destul de tânăr pentru a învăța să socializeze cu un copil sau că a mai avut contact cu alți copii.
- Înainte să aduceți câinele acasă, copilul trebuie să știe că un animal nu este o jucărie și nu trebuie strâns, lovit – orice acțiune de acest gen este interzisă, în primul rând câinele suferă din cauza durerii ca și un om și în al doilea rând, vrând să se apere, îi poate provoca copilului răni.
- Copilul trebuie să ia parte la toate acțiunile ce țin de îngrijirea și creșterea câinelui; asta nu înseamnă că un copil de 4-5 ani va merge singur cu patrupedul la plimbare, poate merge însoțit de dumneavoastră sau poate ajuta la curățarea culcușului sau prepararea mâncării.
- Dacă ați achiziționat un câine la insistențele copilului dumneavoastră atunci el trebuie să știe că un câine nu este o jucărie pe care o schimbă de câte ori se plictisește; așa cum dumneavoastră aveți grijă de el în permanență așa și el trebuie să aibă grijă de câine.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM
Foto: virginiamol