Cum și când să faci baie prietenului înaripat

Fiecare pasăre are personalitatea ei și va răspunde în mod diferit la îngrijirea oferită de proprietar. Unora dintre păsări le place foarte mult să se joace în apă și se bucură de timpul petrecut în baie. În schimb, există și păsări care nu au fost obișnuite cu baia și refuză contactul cu apa, în ciudă faptului ca dușurile zilnice fac parte din activitatea obișnuită de îngrijire în sălbăticie.

Chiar dacă proprietarul unei păsări va depune ceva efort până să descopere cele mai bune metode în care să-și îngrijească prietenul înaripat, baia este importantă pentru sănătatea păsării și chiar și cele care refuză îmbăierea la început trebuie învățate s-o accepte.

Deși există mai multe metode prin care puteți face baie prietenului înaripat, sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le respectați:

1. Folosiți doar apă curată. Chiar dacă pe piață se pot găsi produse de genul „șampon pentru păsări”, cea mai sigură și bună metodă este să faceți baie înaripatei doar cu apă. Păsările produc un ulei special cu care își îngrijesc penele, iar această substanță poate fi îndepărtată prin folosirea săpunului sau a detergenților. În această situație penele pot ajunge într-o stare proastă iar pasărea va suferi.

2. Faceți baie păsării în timpul celei mai calde părți a zilei. Păsările ude răcesc foarte repede și chiar viața le poate fi amenințată. Spălați înaripata în timpul celor mai calde ore ale zilei pentru ca penele păsării să aibe ocazia să se usuce complet înainte de lăsarea serii, când vremea se răcește.

3. Asigurați-vă că apa are o temperatură confortabilă. Dacă apa este prea caldă sau prea rece, corpul păsării poate intră în șoc (în afară de posibile arsuri și alte leziuni ale pielii). Întotdeauna verificați temperatura apei înainte de a spăla înaripată. Multe păsări preferă ca apa să fie la temperatura camerei.

4. Niciodată nu udați prea mult aripile păsării. În sălbăticie, păsările nu permit niciodată ca umezeală să pătrundă printre pene până la piele. Această situație poate duce la hipotermie și le împiedică să zboare.

Dacă respectați aceste reguli de bază, veți asigură păsării dumneavoastră o baie lipsită de pericole, indiferent de metoda de îmbăiere pe care o alegeți.

Cele mai importante variabile în baia eficientă a prietenului înaripat, sunt frecvența și metoda folosită. Experimentând cu aceste aspecte, veți găsi cu siguranță combinația ideală pentru prietenul înaripat. Păsările pot fi foarte diferite în ceea ce privește modul în care preferă să se spele. Unele înaripate adoră dușurile, altele preferă o ceață subțire însă există și păsări cărora le place să se scufunde de tot în apă.

Încercați următoarele tehnici acasă cu animalul dumneavoastră de companie pentru a vedea ce îi convine cel mai mult:

– Folosiți dușul. Pe lângă dușul pentru oameni există și produse adaptate pentru înaripate. Trebuie să aveți răbdare ca pasărea să înțeleagă că dușul nu este un pericol pentru ea. Permiteți înaripatei să experimenteze singură și să decidă dacă îi place această metodă de spălare.

– Produceți o ceată umedă cu un pulverizator curățat și alimentat cu apă. Multe specii de păsări de companie provin din habitate cu clima extrem de iar norișorul umed format de pulverizator le -rehidrateze cavitățile nazale își curețe penele. Trebuie asigurați pulverizatorul pe care folosiți este complet curățat de substanțele chimice care fi toxice pentru înaripată.

– O scurtă scufundare în apă. Multe păsări preferă să intre cu totul în apă. Încercați să puneți puțină apa caldă în cadă și lăsați ușor pasărea înăuntru. Din acest moment probabil că instinctele de spălare ale păsării se vor declanșa iar înaripata va începe să se bălăcească fericită. Dacă pasărea refuză să stea în cadă, încercați să țineți puțină apă în palme, pe care le aduceți aproape de înaripată. De multe ori păsările se vor simți mai în siguranță dacă se spală în mâinile stăpânului.

Dacă observați reacția păsării la aceste tehnici diferite, ar trebui să identificați cu ușurință metoda pe care înaripata o preferă. Totuși, aceasta reprezintă decât jumătate din „ecuația îmbăierii păsării”. Următoarea etapă este să va dați seamă cât de des trebuie să faceți baie prietenului înaripat. În mod normal este bine să spălați pasărea o dată pe săptămână însă trebuie să lăsați înaripata să vă indice frecvența dorită. Luați în considerare răspunsurile la aceste întrebări în momentul în care vă hotărâți cu privire la un program de îmbăiere a prietenului înaripat:

  • Ați observat că pasărea se spăla în apa de băut? Când o pasăre se hotărăște că e timpul de o baie, se va curăța în orice fel îi stă la dispoziție. În cazul păsărilor crescute în captivitate, apa de băut este cea mai la îndemână. Dacă observați că pasărea folosește apa de băut pentru a se spăla destul de des, atunci puteți lua acest comportament ca un semn că îmbăierea mai deasă ar fi apreciată.
  • Pasărea provine dintr-o regiune tropicală? Păsările care au habitatul natural în pădurile tropicale sunt mai obișnuite cu umiditatea ridicată și vor aprecia spălarea frecventă. Aceasta este benefică penelor și, de asemenea, le va îmbunătăți starea generală de sănătate.

Acordați atenție reacțiilor păsării și faceți cea mai bună alegere pentru prietenul dumneavoastră înaripat. Țineți minte că baia trebuie percepută de pasăre ca o experiență pozitivă.

Mihail Grigore