În momentul în care ne hotărâm să adoptăm un câine trebuie să cunoaștem cât mai multe date despre el astfel încât să reușim să-i anticipăm necesitățile alimentare și medicale. Vârsta unui câine nu poate fi apreciată cu exactitate atunci când nu există date exacte despre trecutul câinelui, însă aceasta poate fi apreciată pe baza dentiției, ochilor sau blănii.
Astfel, în cazul dinților de lapte, caninii apar la 15 zile de la naștere. După aceea apar incisivii laterali, între 15 și 20 de zile de la naștere. Mijlocașii apar la sfârșitul primei luni de viață iar cleștii și molării apar după 25 de zile de la naștere. În consecință, după o lună de viață, câinii au aproape toți dinții. Dinții de lapte încep să cadă după patru luni de viață, în ordinea inversă a apariției și până la opt luni deja cățelul are dentiția unui adult.
În primul an de viață incisivii sunt netociți și albi iar, începând cu luna a 15-a, cleștii inferiori încep să se tocească. Primii dinți care se tocesc complet sunt cleștii inferiori, după numai doi ani. La trei ani milocasii inferiori se tocesc iar la cinci ani urmează cleștii superiori. Deja la opt ani toți incisivii sunt complet tociți. Vârsta exactă a câinilor mai mari de cinci ani, folosind dentiția ca pe un criteriu, este dificilă, iar același lucru este valabil și în cazul animalelor care s-au hrănit în mod excesiv cu oase.
Câinii încep să vadă după 15 zile de la naștere, atunci când ploapele se deschid pentru prima dată. La vârste înaintate privirea devine tulbure, cataracta senilă provoacă opacitatea cristalinului. Tot în aceeași perioadă de bătrânețe (8-10 ani) fire de păr albe apar pe bot și în jurul ochilor.
Conform autorului cărții „Câinii, pisicile și noi”, Virgil Popa, un cățel de trei luni are dezvoltarea corespunzătoare unui copil de trei ani iar la șase luni cățelul se poate compară, din punct de vedere al ratei de dezvoltare cu un copil de zece ani. Rasele de mari dimensiuni se maturizează mai încet, dar trăiesc cu 25% mai puțini ani decât câinii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tânăr din punct de vedere al maturității decât un caniche de aceeași vârstă, însă după încă patru ani situația se inversează.
În funcție de greutatea normală la maturitate a unui câine putem deduce corespondența de dezvoltare cu a unui om. Astfel, un câine cântărind sub 15 kg, la vârsta de un an, corespunde unui om de 20 de ani, la cinci ani, unui om de 40 de ani și la zece ani, unuia de 60 de ani. Un câine care cântărește între 15 și 40 kg, în primul an corespunde unei persoane de 18 ani, la cinci ani, unei persoane de 45 de ani și la zece ani, uneia de 75 de ani. În sfârșit, un câine de peste 40 kg poate fi comparat la un an de la naștere cu un tânăr de 16 ani, la cinci ani cu o persoană de 49 de ani, iar la zece ani cu un bătrânel de 96 de ani.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Chris Hewison