Dacă ați adoptat o pisică și este prima oară când aveți una și, bineînțeles, dacă nu ați sterilizat-o, la un moment dat va intra în călduri. Unele pisici pot intra în călduri și la 4-5 luni, așa că niciodată nu este prea devreme să vă pregătiți pentru această situație. Denumirea populară de „călduri” este dată acelor schimbări de comportament ale pisicii care demonstrează disponibilitatea ei de a accepta un mascul pentru împerechere și care se manifestă înainte de începerea ciclului estral.
Dacă pisica dumneavoastră nesterilizată nu a intrat încă în călduri și nu știți la ce să vă așteptați, prezentăm mai jos o serie de semne prevestitoare și care marchează clar perioada dificilă a „căldurilor”.
Imediat înainte de începerea perioadei de „călduri”, pisica va deveni mult mai afectuoasă, mai caldă și prietenoasă cu stăpânii și chiar cu persoanele aflate în vizită; o pisică care în general evită să fie mângâiată de persoane străine se va lasă atinsă fără să facă mofturi și chiar va insista în a primi mângâierile tuturos celor din preajmă. În lipsa mângâierilor, își va freca întâi capul, apoi întreg corpul, de mobilier sau de picioarele persoanelor „vizate”.
În zilele următoare, pisica va începe să miaune specific, cu modulații și tremolouri puternice; aceste „chemări” adresate oricărui motan în trecere prin zonă vor continuă zile în șir (în funcție de pisică) sau până când se împerechează. Mieunatul pisicii în călduri poate scoate din minți și pe cel mai răbdător stăpân iar, dacă stați la bloc, s-ar putea să vă certați și cu vecinii, mai ales că pisicile sunt mai active noaptea și vor mieuna mai tare. Dacă nu sunteți pregătit/ă să faceți față acestor manifestări vocale între de două și de doisprezece ori pe an (în funcție de pisică) și pentru a evita certurile posibile cu vecinii, este recomandabil să sterilizați pisica.
Când organismul este pregătit de împerechere, pisica va adopta o poziție specifică, numită „lordoză”, cu capul îndreptat către sol, burta aproape lipită de pământ și partea din spate a corpului ridicată astfel încât zona genitală să fie cât mai expusă; de asemenea, coada se ridică și se poziționează în lateral, într-un fel în care nu se poate poziționa în perioadele „normale”, ci numai atunci când este „în călduri”. Această postură este însoțită de mișcări ritmice ale picioarelor din spate, ca și cum pisica ar „dansa pe loc” și de mieunaturi „dulci”.
Unele pisici „marchează” ca motanii, pulverizând un lichid cu miros puternic pe suprafețe verticale. Deși această manifestare este destul de rară, este foarte neplăcută în cazul în care se întâmplă, pentru că mirosul este foarte puternic și zona trebuie spălată și dezodorizată foarte bine și repetat. Când o pisică se pregătește să „marcheze” un perete sau un obiect de mobilier, se va așeza cu spatele către acesta, în poziția de împerechere descrisă mai sus și își va ridica coada; în momentul în care pulverizează lichidul, coada va tremura ritmic.
Dacă împerecherea nu se produce, o pisică nesterilizată va reintra periodic în călduri; unele pisici reintra în călduri după șase luni de la data ultimului estru, altele la câteva săptămâni după acesta. Dacă aveți o pisică nesterilizată care intră în călduri o dată la câteva săptămâni, cea mai bună soluție și pentru ea și pentru dumneavoastră este sterilizarea, mai ales că pisicile în călduri, pe lângă manifestările zgomotoase și „gesturile” insistente, mănâncă foarte puțin sau chiar deloc. De asemenea, o pisică ale cărei cicluri estrale sunt atât de scurte și care nu se împerechează poate să aibă diverse probleme de sănătate generate de lipsa sarcinilor: lactații false, mastite (inflamații ale mamelelor), piometru (acumulare de puroi în uter), tulburări psihice (gestații false, stress care generează căderi masive ale părului etc).
Unii medici recomandă administrarea de hormoni care reduc sau stopeaza căldurile; alții însă sunt de părere că aceste pilule cresc riscul apariției chisturilor ovariene și al unor tulburări hormonale. Recomandarea noastră este evitarea acestor tratamente hormonale în favoarea sterilizării, bineînțeles în cazul în care nu intenționați ca pisica dumneavoastră să facă pui, caz în care trebuie să „aveți pregătit” din timp un mascul compatibil atât ca rasă, cât și ca experiență.