Indiferent dacă pisica dumneavoastră petrece mai mult timp afară sau în casă, vor fi momente în care va trebui să o țineți aproape folosindu-vă de o lesă. Și pisicile în vârstă pot fi dresate să se obișnuiască cu un ham special, chiar dacă în cazul lor va fi nevoie de mai multă răbdare din partea stăpânului. Urmează o listă cu cei mai importanți pași de parcurs pentru a obișnui felina cu noul accesoriu.
1. Cumpărați un ham special care să fie comod și o lesă ușoară cu închidere sigură. Nu folosiți o zgardă pentru că pisica poate să scape. Este bine ca atunci când trageți de lesă presiunea să fie aplicată pe piept și nu pe gât. În comerț se găsesc, de asemenea, „veste” pentru pisici din care este imposibil ca animalul să scape și care au lesa atașată la șoldul felinei, pentru confortul patrupedului.
2. Puneți hamul și lesa undeva aproape de locul în care pisica doarme și lăsați accesoriile acolo pentru câteva zile. Astfel, felina se va obișnui cu aspectul și mirosul obiectelor.
3. Așteptați până ora de masă a pisicii și puneți hamul special pe pisică. Pentru a vă asigura că accesoriul nu incomodează animalul ar trebui să verificați dacă puteți pune ușor două degete între ham și pielea patrupedului. După ce pisica a fost „accesorizata” oferiți-i hrana preferată și lăudați-o vizibil când a terminat de mâncat.
4. Lăsați pisica să se plimbe cu hamul pe ea pentru o perioadă. Dacă pare că accesoriul o deranjează, îi distrageți atenția cu jucăria preferată. Când felina pare că s-a obișnuit cu hamul, scoateți-l după ea. Repetați ultimii doi pași pentru câteva zile, lăsând accesoriul pe pisică pentru perioade din ce în ce mai lungi.
5. Atașați lesa la hamul special și lăsați pisica să se plimbe prin casă, cărând după ea lesa. Urmăriți cu atenție patrupedul ca să nu se agațe de mobilă și să se rănească. La sfârșitul plimbării prin casă îmbrățișați pisica și apreciați-o vizibil. Repetați acest pas până când pisica pare că a acceptat atât hamul cât și lesa.
6. Lăsați în continuare felina să se plimbe liberă cu hamul pe ea, însă țineți-vă după ea având lesa în mână. Nu trageți de lesă și lăsați pisica să se miște în voie. Repetați această etapă pentru câteva zile.
7. Învățați pisica să vă urmeze vorbindu-i cu calm și trăgând ușor de lesă pentru a-i indica direcția în care doriți să meargă. Nu forțați animalul să vă urmeze. Mersul cu lesa ar trebui să fie o experiență plăcută pentru animal, nu una traumatizantă. Dacă pisica se smucește și nu vrea să vă urmeze, opriți-vă până când felina se relaxează, și de abia apoi continuați dresajul.
8. Primele plimbări pe afară ale pisicii în lesă trebuie să dureze doar câteva minute, fie în curtea casei, fie într-o zonă liniștită. Creșteți gradual durata primelor plimbări în lesă pentru pisică. Cu timpul, felina se va obișnui atât cu imaginile, sunetele și mirosurile de afară cât și cu lesa și hamul.
Pentru a avea succes în obișnuirea pisicii cu lesa și hamul special este nevoie din partea dumneavoastră de multă răbdare. Fiți permanent atent la reacțiile animalului și lăsați-l să învețe în propriul ritm. Nu faceți din aceste reprize de dresaj o bătălie a voințelor, pentru că în mod sigur veți pierde. În cazul în care aveți două pisici, de multe ori este de ajuns să învățați una dintre ele să se plimbe în lesă pentru că cealaltă o va urma.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain