Cum învățăm iepurele de casă să folosească ladița-toaletă

Iepurele de casă își va căuta în mod natural, singur, câte un loc ferit în casă, unde își va rezolvă necesitățile fiziologice. Colțurile sunt preferate de iepure pentru această „operațiune”, așadar este bine să plasați cutia cu talaș într-un colț; cu toate acestea, va trebui să depuneți mai multe eforturi pentru a determina iepurele să folosească numai colțul ales și lădița.

Dacă iepurele este adult, va fi mai ușor de învățat să folosească lădița decât un pui, întrucât abilitățile de învățare ale iepurilor cresc odată cu vârstă, de aceea, vă recomandăm să nu adoptați pui sau iepuri foarte tineri. Dacă ați adoptat deja un pui, veți avea ceva mai mult de lucru.

În cazul iepurilor, în jur de 4-6 luni se produce maturizarea sexuală; după această vârstă iepurii încep să-și marcheze, în mod firesc, teritoriul-castrarea/sterilizarea este deci recomandată pentru că, în caz contrar, pe lângă faptul că, dacă ați adoptat un mascul și o femelă, este posibil să vi se mărească în curând familia, obiceiul instinctual de a marca teritoriul este foarte greu sau aproape imposibil de combătut, atât la femelă cât și la mascul.

Pentru a obișnui iepurele cu lădița, încercați să-l supravegheați și să „prindeți momentul” în care se pregătește să urineze sau să defece – luați-l repede din locul respectiv și plasați-l în lădița. În timp, va învăța că lădița este locul în care trebuie să își rezolve necesitățile fiziologice. Dacă iepurele a făcut alături de lădiță sau în altă parte, curățați locul respectiv cu oțet alb (îndepărtează mirosul) și detergent.

În același timp, dacă aveți plante de apartament, puteți recicla „măslinele”, care pot fi folosite ca atare, pe post de fertilizator natural.

Pentru așternutul igienic din cutia pe care ați ales-o să servească drept toaleta iepurelui dumneavoastră veți utiliza materiale organice și netoxice pentru iepure, deoarece iepurii, pe lângă faptul că petrec mult timp în cutia respectivă, au tendința să ronțăie așternutul. În același timp, urina iepurelui miroase foarte puternic, așa că va trebui să căutați un așternut absorbant, pe care va trebui să-l schimbați foarte des.

Nu folosiți pentru așternut talaș din rășinoase – substanțele conținute și emanate de aceste esențe lemnoase pot cauza diverse probleme de sănătate, în principal afecțiuni ireversibile ale ficatului iepurelui. Puteți folosi fân (iarbă uscată).

Dacă vă decideți să utilizați nisip absorbant pentru pisici, este bine să puneți în cutie și un pumn de fân, ca iepurele să aibă ce să roadă; dacă iepurelui îi place să sape în așternut, nu este recomandabil nisipul pentru pisici deoarece praful care se ridica din acesta poate cauza afecțiuni ale plămânilor iepurelui. De asemenea, iepurele poate înghiți nisipul respectiv, care poate să se adune în „cocoloașe” în stomacul acestuia, cauzându-i probleme ale aparatului digestiv.

Nu utilizați așternut siliconic (sub formă de granule albe și albastre, translucide), deoarece poatre fi toxic pentru iepure.

Puteți folosi hârtie mărunțită, dar nu ziare sau reviste întrucât acestea sunt imprimate cu cerneluri de tipar care sunt toxice pentru iepure.

Oricât de incredibil ar părea, puteți folosi pe post de toaletă pentru iepure chiar peletele de mâncare uscată pe care le luați de la magazinul de animale-iepurii tineri își fac nevoile în mod frecvent în locul în care mănâncă, este în natura lor (deși noi, ca oameni, putem fi dezgustați de acest obicei, care pentru ei semnifică o „luare în posesie” a hranei, o demonstrație că aceasta le aparține). Utilizarea hranei uscate pe post de așternut igienic pentru iepure vă poate ajuta să-l învățați pe acesta să folosească lădița-dacă plasați bolul cu mâncare lângă lădița-toaleta și îndepărtați mâncarea murdărită din bol și o plasați în lădiță, iepurele vă „prinde ideea” și va învăța care este locul pentru necesități fiziologice. Curățați frecvent lădița, pentru a evita mirosurile neplăcute și pentru a încuraja iepurele să o folosească – și ei preferă așternuturile curate!