Construcția unei cuști de iepuri

Materialul cuștii

Cele mai bune cuști pentru iepure sunt cele construite din sârmă groasă, sudată sau împletită – plasa de sârmă. Cuștile din sârmă sunt mai rezistente decât cuștile din lemn și sunt mai igienice pentru că sunt mai ușor de curățat. De asemenea, datorită rezistenței în timp, sunt practic mai ieftine decât cele din lemn.

Atunci când alegeți o cușcă gata făcută sau când construiți una, trebuie să aveți grijă să se curețe foarte ușor, astfel încât curățarea cuștii să nu fie o corvoadă și să ia cât mai puțin timp, ca să poată fi făcută ori de câte ori este necesar. În plus, este indicat ca pardoseala să fie mobilă, ca o tăviță, care să poată fi curățată fără a fi necesar să scoateți iepurele din cușcă-acest deziderat se poate obține mai ușor în cazul în care optați pentru o cușcă din sârmă.

Cuștile din lemn mai au un dezavantaj, în afara faptului că absorb urina și umezeala, în general: iepurii au obiceiul de a roade lemnul, pentru a-și toci dinții. În același timp, dacă lemnul este tratat (ceea ce se întâmplă în general cu materiale achiziționate din comerț) poate fi toxic și chiar fatal pentru iepure.

Dimensiunile cuștii

De obicei toate cuștile de iepuri sunt construite mai mult sau mai puțin pe următoarele dimensiuni standard: 80 cm lățime, 90 cm lungime și 50 cm înălțime. Ușile cuștii pot fi plasate pe laterale sau deasupra cuștii. În cazul în care cușca va fi ținută afară, se construiește pe picioare care să-i asigure ridicare de la sol cu cca 10-15 cm, pentru ca să nu se ude în interior pe timp de ploaie. De asemenea, în cazul în care cușca va sta afară, trebuie să prevedeți un sistem de acoperire și protejare a acesteia pentru perioadele de vreme rea.

Cușca pe care o vom construi respectă dimensiunile de mai sus și poate găzdui o femelă și 5-6 pui sau 3-4 iepuri adulți. Plasa de sârmă utilizată, cu excepția podelei, este confecționată din sârmă de 3-5 mm grosime iar ochiurile plasei sunt de cca 3×3 sau 3×6 cm.

Materiale necesare

Materiale
Cușca convențională
Cușca specială (acoperiș semicircular)
Materiale
Bucăți
Materiale
Bucăți
Pardoseala plasa de sârmă – 92×198 cm
1
plasa de sârmă – 92×198 cm
1
Acoperiș plasa de sârmă – 76×183 cm
1
plasa de sârmă – 48×183 cm
1
Laturile mari plasa de sârmă – 38×183 cm
2
0
Laturile mici plasa de sârmă – 38×76 cm
2
plasa de sârmă – 46×76 cm
2
Separator (opțional) plasa de sârmă – 46×76 cm
1
plasa de sârmă – 53×76 cm
1
Uși plasa de sârmă – 41×46 cm
2
plasa de sârmă – 46×51 cm
2
Diverse
0
sârmă galvanizată 2-3 mm
3
Diverse țeavă oțel 183 cm lungime – diametru 5-10 mm
2
țeavă oțel 183 cm lungime – diametru 5-10 mm
2
Diverse balamale
2
balamale
2
Diverse sistem închidere ușă
1
sistem închidere ușă
1
Sisteme de prindere Clipsuri mici
100
Clipsuri mici
100
Sisteme de prindere Clipsuri mari
25
Clipsuri mari
25
Sisteme de prindere Șaibe grover
30
Șaibe grover
30
Sisteme de prindere țeavă oțel 61 inch lungime – diametru 5-10 mm
2
țeavă oțel 61 inch lungime – diametru 5-10 mm
2

Construcție

Schiță pardoseala

Aceste cuști se construiesc cel mai ușor în pereche. Alcătuiți întâi pardoseală, înlăturând câte o secțiune de 10×10 cm din fiecare colț al plasei destinate pardoselii. Îndoiți apoi marginile astfel obținute în așa fel încât pardoseală să arate ca un coș rectangular. Atașați țevile din oțel de pardoseală folosind șaibele grover.

Separatorul și laturile mici ale cuștii cu acoperiș circular se taie folosind un șablon. Lăsați cam 10-15 cm marjă. Îndoiți aceste margini în jurul sârmei mai groase, care va servi pe post de margine a profilului semicircular. Poziționați laturile mici și separatorul pe pardoseală și fixați cu clipsuri mici. Atașați și laturile mari, cu clipsurile mici. Nu atașați încă latura mare în zona în care ați hotărât că fixați ușa. Fixați restul cu clipsuri mici. Fixați acoperișul (normal sau semicircular) și prindeți capetele libere cu clipsuri mici poziționate la cca 20 cm distanță. Ridicați separatorul și prindeți-l de acoperiș. Repetați cu lațurile mici.

Tăiați deschiderile pentru uși în partea din față a fiecărei cuști. Fiecare deschidere ar trebui să fie cu cca. 4-5 cm mai mică decât ușile, în înălțime și lățime. Atașați ușile, folosind clipsurile mari, pe post de „balamale” suplimentare. Îndoiți bine orice resturi de sârmă care ar putea să iasă în afara cuștii și care, rămase neîndoite corespunzător, ar putea răni iepurii. Atașați sârmă groasă împrejurul deschiderii ușilor și atașați balamalele.

Cușcă este gata; atașați, dacă este cazul, picioarele.