Papagalii sunt păsări gălăgioase și dacă ați ales să cumpărați unul, trebuie să vă adaptați la sunetele pe care le produce. Într-adevăr, unii papagali pot vorbi sau chiar cânta frumos, însă toți vor începe să țipe deranjant de tare la un moment dat. Chiar și cel mai drăguț papagal poate fi foarte gălăgios și trebuie să fiți pregătiți să întâmpinați protestele vecinilor sau chiar propriile îndoieli cu privire la îngrijirea în continuare a păsării.
Cum reușiți să faceți un papagal să tacă? Răspunsul apare atunci când înțelegeți cum comunică papagalii și de ce sunt câteodată așa de gălăgioși. Țipetele sunt normale pentru o astfel de pasăre și trebuie să acceptați faptul că nu există papagal tăcut. Papagalii pot fi zgomotoși ore la rând, așa cum oamenii pot vorbi încontinuu. În momentul în care a „terminat tot ce are de spus”, vă veți bucura din nou de liniște.
Ca și oamenii, pe măsură ce se acomodează cu mediul în care trăiesc, papagalii vor deveni din ce în ce mai „vorbăreți”. Din acest motiv, atunci când aduceți pentru prima dată papagalul acasă, acesta va fi destul de tăcut. Odată ce pasărea se simte confortabil în noua casă, pregătiți-vă pentru țipetele papagalului.
Totuși, papagalii nu sunt gălăgioși toată ziua. De obicei scot sunete dimineața devreme, după care se calmează. Vor începe din nou „vocalizele” la lăsarea serii. De asemenea, vor fi mai zgomotoși și după ce au dormit puțin. Acesta este un comportament normal pentru papagali și nu ar trebui să vă faceți griji.
Când v-ați hotărât să cumpărați un papagal, trebuie să luați în considerare specia din care face parte viitorul companion înaripat. Unele păsări sunt mai gălăgioase decât altele. De exemplu, papagalii Macaw (denumiți Ara) pot produce sunete foarte deranjante pentru urechile stăpânului, mult mai puternice decât cele scoase de papagalii Jako (Gri africani) sau Cacadu.
Ca și copiii, papagalii plictisiți sunt mai gălăgioși. Oferiți păsării jucării cu care să își țină mintea ocupată. Veți observa că pasărea va deveni din ce în ce mai tăcută odată ce puneți jucăriile în colivie. Un alt punct căruia trebuie să-i acordați atenție sporită este dieta papagalului. Asigurați-vă că mâncarea păsării este proaspătă. Un papagal sănătos nu va fi la fel de zgomotos ca unul care primește hrană inadecvată.
Chiar și mărimea coliviei poate influența cât de gălăgioasă va fi pasărea. Papagalii care nu au spațiu destul de mișcare vor țipa mai des și mai tare. Pe lângă o colivie suficient de mare, trebuie să oferiți păsării și oportunitatea de a zbura liberă prin casă de cât mai multe ori.
Ca proprietar de papagal, trebuie să reușiți să faceți diferența dintre un sunet de fericire și un strigăt ce indică supărarea. Țipetele de supărare au un ton de disperare și nefericire iar identificarea diferitelor sunete se face destul de ușor după ce ați trăit o vreme alături de înaripată. Orice persoană care deține un papagal este nevoită să accepte faptul că pasărea ei este gălăgioasă. Însă afecțiunea și compania acestor înaripate trebuie să aibă o importanță mai mare decât momentele mai zgomotoase.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain