Chiar dacă vei ține cățelul în curte și scapi astfel de problema părului de pe covor, totuși ar fi bine să poți răspunde afirmativ la întrebările de mai jos.
La unele dintre aspecte te-ai gândit, desigur, și tu – dar poate nu la toate.
Sperăm să-ți fie de folos.
Ai în vedere un spațiu destinat cățelului?
Chiar dacă îl ții în curte, este bine ca prietenul tău canin să aibă o zonă bine delimitată, în care să se simtă bine și în care să se poată retrage atunci când are nevoie de liniște și, în același timp, să nu te deranjeze pe tine sau pe cei care te vizitează.
Ești pregătit(ă) să acorzi cățelului timp și atenție zilnic?
Un cățel de curte se plictisește mai puțin-mereu se întâmplă ceva interesant pe stradă-mai trece o mașină, o pisică… Dar, cu toate acestea, are nevoie de atenție, vrea să se joace, încearcă să „povestească” ce i se întâmplă.
În plus, se va simți singur dacă îl lași numai în curte. O idee bună este să-i faci o „ușă de cățel”, prin care să poată intra când ești acasă. Dacă ți-e teamă de hoți, poți să încui ușa de câine când pleci de acasă.
Dacă ai copii, sunt suficient de mari astfel încât prezența câinelui să nu fie un pericol pentru ei iar prezența lor să nu fie un pericol pentru câine?
Câinele de curte, oricât de multă grijă aveți de el, poate avea paraziți, interni sau externi. Chiar și mușcăturile „în joacă” pot fi periculoase-câinii nu știu că un copil este mai sensibil decât un semen al lor.
Copiii, dacă sunt prea mici, nu sunt conștienți că un cățel nu este o jucărie și îl pot lovi sau chiar răni.
În cazul în care trebuie să pleci pentru mai multe zile, cățelul tău poate fi lăsat în grijă cuiva de încredere?
Este foarte neplăcut să ne programăm concediul și să ne întrebăm în ultima clipă: „Cine o să aibă grijă de Bobiță?”, sau să-l lăsăm singur cu 10 kilograme de „biscuiți de câine” și două găleți de apa, și să ne dorim să-i fi putut da telefon ca să vedem ce face!
Ești pregătit(ă) să-l auziți lătrând în cele mai neașteptate momente?
Câinii lătra de fiecare dată când simt ceva suspect sau când aud alți câini lătrând. Agresiv sau entuziast, lătratul câinelui este foarte zgomotos și poate fi foarte neplăcut, mai ales dacă ne trezește în mijlocul nopții.
Ai vecini care ar putea să-ți facă probleme din pricină zgomotului?
Acest aspect este foarte important dacă locuiești într-o zonă aglomerată, într-un apartament dintr-o casă sau dintr-un bloc. Este bine să iei în considerare mai multe aspecte legate de vecinii tăi-dacă au copil mic, dacă sunt în vârstă, dacă lucrează de noapte, dacă sunt de acord să amenajezi un loc pentru câine în curtea comună etc. În orice caz, înainte de cățelul, este recomandabil o discuție cu vecinii.
Rămâi în țară pentru cel puțin 12 ani de acum înainte?
Cel mai greu este să te desparți de prieteni. Pentru a evita despărțirea, cea mai bună soluție în cazul în care părăsești țara pentru a te stabili în altă parte este să îl iei și pe prietenul patruped cu tine.
Însă, din păcate, în majoritatea țărilor aducerea animalelor din afară este o problemă-anumite țări impun o perioadă de carantină destul de mare-câteva luni, altele nu permit sub nici o formă importul de animale. Va trebui să iei și acest aspect în calcul.
Ai amenajat un coteț adaptat taliei?
Chiar dacă atunci când îl adoptăm încape cu ușurință într-o cutie de pantofi, cățelul va deveni, în mai puțin de un an, câine. Și va avea nevoie de o „locuință” suficient de spațioasă.
Atunci când prietenul nostru este de rasă, dimensiunea ideală a cotețului este ușor de apreciat. Problema cea mai mare este estimarea acesteia când avem de-a face cu un metis, care poate rămâne „de buzunar” sau poate crește cât un ciobănesc! În acest caz este foarte util să-i cunoști părinții, sau cel puțin mama, pentru a ști, cât de cât, la ce să te aștepți.
Ai delimitat spațiul destinat cățelului în partea din spate a curții?
Imaginează-ți că mergi liniștit(ă), cu gândurile tale, pe o stradă oarecare. Deodată, poarta pe lângă care treci începe să se zbată cu zgomot și în spatele ei stă un „monstru fioros”, nu neapărat foarte mare, dar care te latră cu pasiune.
Chiar dacă patrupedul nu prezintă de fapt nici un pericol, reușește totuși să te sperie. Poate că reacția ta ar fi în acest caz pașnică, dar nu toți oamenii sunt la fel-ar fi îngrozitor să îți găsești prietenul otrăvit într-o dimineață pentru simplul motiv că a speriat un biped fără conștiință.
Prin amenajarea unei zone din spatele curții poți evita o mulțime de probleme, iar cățelul își va face în continuare datoria de paznic, fără a deranja pe nimeni.
Cățelul are suficient loc să se miște liber în spațiul ales?
Chiar dacă are un temperament agresiv, nu este bine să ne ținem prietenul la capătul unui lant. S-ar putea să devină și mai agresiv și va fi, cu siguranță, trist. Așadar, trebuie amenajată o zonă în care câinele să aibă suficient spațiu de mișcare-în acest scop ia în considerare talia și grupa din care face parte rasa aleasă și frecvența cu care intenționezi să îl scoți la plimbare!
Rasa aleasă se poate adapta la viața în aer liber?
În mod sigur un ciobănesc va fi în elementul lui în curtea ta; dar pentru un chihuahua delicat chiar și o zi mai friguroasă poate fi fatală!
În cazul în care îl lași liber în curte, gardul este suficient de înalt?
Mai ales în perioadele de rut, masculii au tendința „să-și ia coada la spinare” și să se plimbe afară din curte în căutare de aventură! Și femelele pot avea aceleași intenții. Astfel încât trebuie să ne asigurăm că, pur și simplu, nu vor putea să ne facă surprize: gardul trebuie să fie suficient de înalt ca să nu poată fi sărit, poarta trebuie să se închidă bine-chiar să se încuie (atenție, unii câini învață să apese pe clanță) și trebuie să avem grijă să „sigilăm” orice loc prin care ar putea să se strecoare afară. Chiar și așa, se poate că într-o dimineață să găsim un „semitunel” proaspăt săpat pe sub gard!
Zona rezervată cățelului este complet separată de zona unde depozitați gunoiul?
Chiar dacă sunt bine hrăniți, câinii simt nevoia să scotocească peste tot, mai ales dacă „sursa” este la… îndemână. Gunoiul este o sursă incredibilă de boli, care mai de care mai neplăcute, unele chiar mortale. Prin urmare, câinele nu trebuie să aibă acces la locul de depozitare a gunoiului.
În plus, câinele nu are voie să mănânce chiar orice-oase de pui, de exemplu.