Cățelușă de 7 ani cu piometru și dermatită alergică

„Bună ziua, sper să mă puteți ajuta pentru că sunt disperată.

Am un ciobănesc german-femelă de 7 ani. În urmă cu o săptămână i-a revenit eczema, nu știu dacă termenul e corect, de care nu reușește să scape nicidecum… medicii ne-au spus ba că este exces de proteină, ba că este luată de la purici și căpușe, cu toate că purici nu are și nici căpușe, este deparazitată frecvent și primește și alimente pentru căței cu conținut scăzut de proteine.

A făcut tratament cu sinulox, ifv vet și vitamine, dar nu au dat rezultate și a slăbit foarte mult, îi cade părul și crește altul depigmentat. De o săptămână în schimb are febră mare 40-41 grade, nu mănâncă, nu se poate ține pe picioare, doar atunci când îi mai scade febra și cu greu reușim să o hrănim. În fiecare zi am mers la cabinet și a făcut antibiotic și perfuzie ca să fie hidratată.

Miercuri i s-a făcut ecografie și medicul a spus că are splina mărită tare, un rinichi nu funcționează corect și s-ar părea că are și infecție la uter (sau ceva de genul acesta, deoarece nu a vrut să facă pui până acum ). În timpul nopții îi scade febră petru câteva ore (2-3 ore) și apoi îi crește la loc, la fel și în timpul zilei.

Vă rog foarte mult să-mi spuneți ce aș putea face pentru că se chinuie săraca de ea și este deja foarte slăbită, cum o pot ajuta să-și revină sau dacă există vreun tratament care să o ajute să-și revină.

Vă mulțumesc mult. Aștept un răspuns cât mai curând, vă rog….”

________________________

Din mesajul tău reiese că, de fapt, cățelușa are momentul de față două probleme de sănătate, una urgentă (infecția uterină – piometrul) și cealaltă neplăcută, dar mai puțin urgentă (dermatita, care nu cedează la tratament și nici la regim).

Important acum este să se rezolve problema infecției uterine; febra este dată în mod evident de infecție iar tratamentul cu antibiotic și perfuzia pentru rehidratare este corect, în cazul în care medicul este optimist și speră că infecția să fie neutralizată de antibiotic. Probabil că, încercând un tratament medicmentos, medicul dorește să evite operația de sterilizare de urgență (ovarihisterectomie, adică excizia ovarelor și a uterului, organul infectat) din cauza vârstei catelusei-un ciobănesc german de 7 ani este un câine vârstnic iar câinii vârstnici suportă greu anestezia necesară unei astfel de intervenții chirurgicale și există riscul să nu supraviețuiască operației.

Este adevărat că problema funcției renale alterate poate avea o cauza distinctă, dar cel mai probabil este că funcționarea defectuasa a rinichiului să se datoreze aceleiași infecții uterine care, din cauza anatomiei specifice (uretră comunică prin meatul uretral cu vaginul, care la rândul lui este conectat la uter prin colul uterin) ar fi putut afecta ascendent întâi vezica urinară și apoi rinichiul, cauzând o infecție urinară înaltă, care se manifestă sistemic cu febră, inapetență, vărsături și poate duce la blocarea funcțiilor renale.

Dacă aceasta este situația, tratamentul antibiotic ar trebui să funcționeze și pentru rezolvarea infecției urinare.

Splenomegalia poate avea extrem de multe cauze și constituie un simptom care, în acest caz specific și din informațiile pe care le avem din mesaj, poate confirma diagnosticul de infecție. Cel mai probabil, dacă infecția se rezolvă, splina își va reveni la dimensiunile normale de la sine.

În ceea ce privește dermatita alergică este important, odată infecția uterină rezolvată și cățelușa „pusă pe picioare”, să descoperi care este alimentul care provoacă alergia. O alergie alimentară se definește prin apariția reacției alergice (în cazul catelusei, reacția este cutanată) cauzată în general de o anume proteină din mâncarea curentă.

Hill’s D/D este o formulă de hrană „de diagnostic” cu care se hrănește câinele temporar pentru a confirma dacă dermatită este alergică, astfel-se hrănește câinele o perioadă cu mâncarea respectivă și, dacă dermatită cedează și crește păr pe zonele afectate și nu mai reapare, este clar vorba despre o alergie alimentară. Odată ce ai aflat sigur că este vorba despre o alergie și ai eliminat și restul cauzelor (bacterii, fungi, afecțiuni hepato-biliare), merită să încerci să îi dai un timp numai carne de un fel (de exemplu, numai pui fiert) sau numai brânză de vaci. Dacă problema reapare, se elimină din meniu alimentul încercat, se revine la Hill’s D/D până când părul căzut reîncepe să crească și se încearcă alt tip de carne (de exemplu, vită). În acest fel poți să vezi la ce aliment are probleme. Este un proces îndelungat dar, prin eliminare, la un moment dat afli la ce reacționează alergic și înveți să eviți hrana respectivă.

Multă sănătate cățelușei!
_______________________________

„Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns… mi-ați mai dat o fărâmă de speranță. Sunt totuși foarte îngrijorată că nu îi scade febra. Este posibil ca doza de antibiotic să fie prea mică?

Îi pot face analize la sânge? Ar ajuta la ceva analiza la sânge? Mâine când o voi duce la injecție am să rog medicul să-i facă și analize la sânge… mi-e teamă că vine weekend-ul și e greu cu medicii aici în Galați, și n-aș vrea să se întâmple ceva rău până luni.

Abia am reușit să-i dau puțin de tot să mănânce și să bea apă că refuză orice, și se vede în ochișorii ei că suferă…

Vă mulțumesc din suflet încă o dată!!!!”

_______________________________

Analizele de sânge pot evidenția prezența unei infecții, ceea ce practic se știe deja; utile însă, s-ar putea dovedi urocultură și examenul secrețiilor, care ar putea ajuta la stabilirea exactă a agentului infecțios (cel mai probabil, bacterian), ceea ce, cu ajutorul antibiogramei, ar putea să sugereze tratamentul cel mai sigur în cazul infecției respective.

Leave a Reply