Căpușele la câini

Căpușele sunt fără îndoială inamici de temut atât pentru oameni cât și pentru animalele lor de companie. Pe lângă senzația neplăcută provocată, căpușele pot transmite și boli care pot cauza anemie sau chiar paralizie. Orice proprietar de câine trebuie să cunoască o serie de informații despre riscurile, prevenirea și îndepărtarea căpușelor. Cunoștințele de bază despre căpușe vă pot fi de foarte mare ajutor pentru a vă feri câinele de pericolul căpușelor.

Căpușele sunt paraziți artropozi care se hrănesc cu sângele viețuitoarelor de care se atașează. Căpușele sunt atrase de căldură și mișcare, atașându-se deseori de mamifere, inclusiv câini. Acești paraziți preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zone împădurite, unde își așteaptă viitoarea „gazdă”. Odată ce s-au atașat de un corp, căpușele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile.

În cazul câinilor, căpușele preferă să se atașeze în zone cu puțin păr, precum interiorul urechilor, între degete sau în pliurile blănii. Majoritatea speciilor de căpușe vor trece prin patru etape de viață-ou, larvă, nimfă și adult. În toate stadiile, în afară de ou, căpușele au nevoie de o „gazdă” pentru a se hrăni cu sânge. În funcție de specie, căpușele pot trăi între câteva luni și câțiva ani iar femelele pot depune mii de ouă odată.

Nu toate căpușele transmit boli, însă prezența unui astfel de parazit trebuie tratată întotdeauna cu cea mai mare seriozitate. Majoritatea bolilor transmise de căpușă vor ajunge la „gazdă” după câteva ore de la atașare, așa că este foarte important ca parazitul să fie îndepărtat cât mai repede. Simptomele majorității bolilor transmise de căpușe includ slăbirea, șchiopătatul, umflarea încheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare. Unele căpușe pot provoca o reacție severă, care culminează cu paralizie. Această situație gravă se remediază treptat după ce parazitul este îndepărtat.

Dacă observați unul dintre simptomele care vă indică prezența vreunei boli provocate de căpușe la câinele dumneavoastră, mergeți de urgență cu patrupedul la medicul veterinar. Printre cele mai întâlnite afecțiuni provocate de căpușe se numără: Babeioza, Meningita de Rocky Mountains, Ehrlichioza și Anaplasmoza.

Pentru a căuta căpușe pe câine mângâiați toată suprafața corpului animalului, acordând atenție sporită urechilor, gâtului și cutelor de piele. Încercați să identificați orice ridicătură nefirească de la nivelul pielii animalului și examinați zona cu o puternică sursă de lumină. În funcție de specie și etapa a vieții, o căpușă poate fi de mărimea unui vârf de creion sau cât un bob mic de fasole. Dacă locuiți într-o zonă învecinată cu pădurea, ar trebui să verificați câinele pentru căpușe de cel puțin o dată pe zi.

Pentru a îndepărta o căpușă este bine să purtați mănuși chirurgicale. Folosiți o pensetă sau un instrument special pentru a îndepărta căpușa de pe pielea animalului. Trebuie să apucați căpușă cât mai aproape de punctul în care s-a atașat. Aveți grijă să nu stoarceți corpul căpușei. Scoateți parazitul din piele încet și ferm (fără să întoarceți pensetă). Câinele se poate alege cu o rană mică pentru că s-ar putea să desprindeți și puțin din piele, însă acest lucru este normal. Dacă patrupedul sângerează, apăsați ușor pe rană.

Dacă o parte din capul căpușei a rămas în piele, folosiți penseta pentru a o scoate ușor. În cazul în care nu reușiți să îndepărtați de tot capul căpușei, nu vă alarmați pentru că, de foarte multe ori, acesta cade singur după o vreme. După ce a-ți luat parazitul de pe pielea câinelui, spălați zona în care a fost căpușa cu apă și săpun. Urmăriți modul în care reacționează pielea animalului în locul în care căpușa a fost atașată pentru a sesiza dacă apăr iritații sau infecții. Dacă zona mușcată nu se vindecă după câteva zile, mergeți cu câinele la un medic veterinar.

Niciodată o căpușă nu se va detașa de „gazdă” ei înainte de a termina să se hrănească. Nu aplicați pe zona unde se află căpușă bețe de chibrit aprinse, ojă, alcool sau alte substanțe chimice. Aceste metode nu sunt eficiente și pot chiar să rănească animalul.

Controlul periodic al suprafeței pielii este cea mai bună metodă de a feri câinele de căpușe. De asemenea, puteți să tundeți gazonul din curte sau să folosiți pesticide (aveți grijă însă să nu folosiți substanțe care pot face rău animalelor sau plantelor). O altă metodă este folosirea unor produse special create pentru câini împotriva căpușelor. Totuși, trebuie să folosiți aceste produse cu atenție, întotdeauna la recomandarea veterinarului și luați în considerare faptul că majoritatea acestor substanțe împotriva căpușelor sunt toxice pentru pisici.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain