Canicula nu e prietenul câinelui – cum să îi protejăm

Câinii sunt afectați major de căldura excesivă din timpul verii. Din această cauză, trebuie să facem tot posibilul să le ușurăm trecerea peste zilele caniculare.

Un lucru foarte important de reținut este că ei nu au glande sudoripare. Singurul mod prin care câinii își reglează temperatura corpului este respirația, din această cauză ei stau cu gura întredeschisă și gâfâie.

Pe caniculă, câinele are nevoie de apă!

Un prim ajutor pe care îl poți oferi prietenului tău patruped este să îi pui la dispoziție o cantitate mai mare de apă decât în mod obișnuit. Acest lucru duce la evitarea unei posibile deshidratări cauzate de transpirația excesivă. De luat aminte să nu „îl răsfeți” cu apă rece, gândindu-te că o să îl răcorească mai rapid. Este recomandat să consume apa la temperatura camerei, cea rece îi poate provoca probleme grave de sănătate.

Tunsoarea ușurează viața câinelui pe caniculă

Al doilea pas este să îl duci în vizită la frizer ca să scape de blana călduroasă (mai ales în cazul unor rase ca Husky, Ciobănesc românesc sau german și Collie). Blana scurtă le asigură confortul necesar și ajută la ventilarea pielii. Un alt avantaj este că eventualii paraziți externi (căpușe, purici) pot fi detectați mai ușor. Trebuie să ai în vedere însă, blana să nu fie tunsă atât de scurt încât să îi expună pielea radiațiilor solare.

Alege plimbări seara sau dimineața în zilele de caniculă!

Nu sunt indicate plimbările în miezul zilei, când asfaltul este foarte încins și îi poate arde pernuțele labelor și sub nici o formă nu trebuie lăsat singur în mașină, chiar și cu geamul deschis un pic. Mașina se transformă într-o seră iar câinii intră în șoc caloric la temperaturi de peste 35-40 de grade celsius. Sunt de evitat călătoriile cu câinele. În cazul în care este necesar să aștepte un timp, cel mai indicat este să îl legi lângă mașină și să îi pui la dispoziție apă.

Bălăceala e minunată pe caniculă!

Dacă locuiești la curte, oferă-i posibilitatea de a se „bălăci” în voie. Fie că faci un joc din stropitul cu un furtun (atenție la temperatura apei, să nu fie nici prea rece nici prea caldă) sau îi lași o piscină gonflabilă cu puțină apă, îi este de mare ajutor și cu siguranță îl va distra. În cazul în care locuiești la bloc, oferă-i locul cel mai răcoros din casă sau pune-i la dispoziție un prosop ușor umezit pe care să stea.

Sursă foto: www.morguefile.com