Cel mai potrivit moment pentru începerea dresajului este… acum! Este greșit să credem că există o vârstă minimă sau maximă la care se poate începe, sau la care se poate sfârși dresajul. Așa cum „omul cât trăiește învață”, câinele va afla lucruri noi, va experimenta și va aplica ceea ce a învățat, toată viață.
Începând cu primele săptămâni de viață cățelul învață câteva din legile canine esențiale – jocul, mușcăturile (care pot fi dureroase!), faptul că frățiorii se supără și reacționează dacă încearcă să le ia locul la izvorul de hrană… În felul acesta cățelul se pregătește să devină câine-un animal social, care respectă ierarhia haitei și ale cărui acțiuni pot avea urmări plăcute sau neplăcute.
El se va raporta la membrii familiei ca la o adevărată haită, unde există un conducător (lider alfa) și în cadrul căreia se respectă legea celui puternic. În cazul în care stăpânul nu înțelege acest mod de raportare al câinelui la cei din jurul sau și nu acționează în consecință, câinele se va simți dator să preia „conducerea”.
Rezultatul? Un câine plin de intenții bune, de altfel, dar cu un comportament greu de controlat, copleșit de stresul „responsabilității” de lider și al conflictelor cu stăpânul, pe care el le percepe ca pe o luptă continuă pentru supremație în cadrul haitei. Un astfel de câine va avea o serie de manifestări-justificate din punctul lui de vedere – dar inacceptabile din partea noastră. De exemplu:
Ce face câinele care se crede „liderul haitei”…
|
… și ce vrea să spună cu asta?
|
Își mârâie stăpânul care încearcă sa-l dea jos de pe canapea.
|
Hei! Ce faci? Nu știi ca eu sunt căpetenia haitei?! Vezi că mă provoci și te pun eu la locul tău!
|
Latră amenințător și atacă pe oricine intră în casă.
|
Tu, astă, nou-venit! Eu sunt șeful aici! Dacă te iei de careva din cei din haita mea, ai de furca cu mine!
|
Latră amenințător și atacă vizitatorii care vor sa plece.
|
Aloooo! Da’ ce e aici? Sat fără câini? Pleci când îți dau eu voie, nu când vrei tu. De ce vrei să pleci? Ai făcut tu ceva rău! N-am avut încredere în tine de când ai intrat!
|
Își mârâie stăpânul dacă acesta se apropie de el când mănâncă.
|
Hei, pleacă de aici. Nu știi că șeful mănâncă primul?
|
Știe comenzile, dar nu le execută decât dacă are chef.
|
Doar n-o să-mi spui tu ce sa fac! Eu sunt șeful, mi nu-mi comandă nimeni. Și ar trebui să-mi fii recunoscător că-ți port de grijă!
|
Prin urmare, nu este o răutate din partea ta dacă nu-i dai să mănânce măcar ceva de la masă (știm, cerșește! și are niște ochi!). De asemenea, nu este nimic în neregulă dacă nu-l lași în pat, dimpotrivă.
Și nu, câinele nu trebuie să aibă un singur stăpân, cum se spune – este o concepție eronată! Câinele trebuie să fie pe ultimul loc în ierarhia „haitei”-a familiei. Stabilind aceasta de la început, nu numai că evitați comportamentele neplăcute, dar ridicați o povară imensă de pe sufletul câinelui care va fi mult mai relaxat și mai încrezător în sine, lipsit de grijile unei căpetenii!
Noțiunile de bine și rău din punctul nostru uman de vedere sunt imposibil de înțeles pentru câine – faptul că a făcut în casă este pentru el tot atât de firesc cum este pentru noi redactarea unui e-mail! Câinele reacționează reflex-acțiune/efect – de aceea corecțiile aplicate „post factum” nu dau nici un rezultat. Astfel, formarea reflexelor și prin urmare educația și comportamentul câinelui depinde numai de stăpân!
Chiar dacă tu nu faci nimic conștient în acest sens, câinele își explorează totuși posibilitățile și învață singur. Să luăm următorul exemplu. I-ai dat de mâncare la ora fixată, dar nu i-a plăcut și a întors cu dispreț spatele castronului! Tu, în loc să-i iei porția din față și să i-o servești mai târziu, la următoarea oră stabilită pentru masă, i-ai dat altceva „mai bun”, de teamă să nu rămână nemâncat. Felicitări-ți-ai învățat cu succes câinele că are voie să fie mofturos, să refuze ceea ce nu-i place și să aștepte „delicatesă” dorită, pentru că oricum n-ai să reziști și ai să i-o dai!
Dacă vrei să nu ai probleme cu câinele tău, trebuie să începi un dresaj corect chiar acum.
Nu te aștepta la minuni-îți trebuie multă răbdare și timp; de asemenea, trebuie să înveți să-ți cunoști cățelul și să decizi TU ce este mai bine pentru el. Să știi că va trebui să reziști cu tărie privirilor de escroc sentimental pe care câinele, ca și copilul mic, știe exact când să le folosească! Trebuie de asemenea să știi că „repetiția este mama învățăturii” și că „lucrurile rele se învață cel mai repede și se dezvață cel mai greu”!