Când cușca păsării are nevoie de curățenie generală

Când cușca păsării are nevoie de curățenie generală

Cușca prietenului dumneavoastră înaripat va avea la un moment dat nevoie de curățenie generală. Dejecțiile nu trebuie lăsate să se adune în cușcă, deoarece aceasta poate duce la îmbolnăvirea păsării datorită expunerii la bacterii. Așternutul igienic de pe fundul cuștii trebuie schimbat o dată la două-trei zile și chiar mai des dacă pasărea își petrece majoritatea timpului în cușcă. Nu folosiți hârtie colorată sau imprimată, deoarece cerneala poate fi toxică pentru pasăre dacă aceasta are obiceiul de a roade hârtia. Grătarul așezat pe fundul majorității cuștilor împiedică de obicei păsările să ciugulească hârtia, dar anumite păsări sunt suficient de inteligente încât să găsească o modalitate de a ajunge la hârtie. Dacă păsării îi place să ciugulească hârtie, pentru așternutul igienic se pot folosi pungi din hârtie natur.

Dacă nu există grătar pe fundul cuștii

Dacă nu există grătar pe fundul cuștii putem face unul dintr-o împletitura de sârmă (care se găsește în general la magazinele de bricolaj). Împletitura de sârmă poate fi tăiată cu clește special sau cu un patent. Trebuie să ne asigurăm că am pilit bine capetele tăiate, în așa fel încât pasărea să nu fie în pericol să se înțepe sau să se agațe de ele; de asemenea grătarul astfel obținut trebuie curățat bine, să nu rămână urme de uleiuri industriale sau nisip abraziv.

Spălarea cuștii

Când gratiile sau grătarul cuștii sunt murdare ele trebuie spălate-practic trebuie spălată toată cușcă. Pasărea se scoate din cușcă și se pune în altă parte-o cușcă mică, ieftină, de rezervă, poate fi extrem de utilă în astfel de cazuri. De asemenea, se scot din cușcă toți suporții, recipientele pentru mâncare și apă și așternutul igienic. Cușca se înmoaie bine cu apă foarte fierbinte. Apoi, cu un burete de vase metalic (sau din plastic-se găsesc în comerț) îmbibat cu detergent de vase lichid se freacă bine gratiile până sunt din nou netede și curate. O racletă din plastic este de asemenea indicată pentru murdăria care se încăpățânează să rămână. După această operațiune cușca se clateste foarte bine și repetat cu apă fierbinte, până se îndepărtează orice urmă de detergent.

O metodă alternativă pentru cuștile metalice și care se pretează atunci când stăm la curte și vremea este caldă, este dezasamblarea completă a cuștii și spălarea cu furtunul sub jet de apă foarte puternic. Anumite zone vor trebui frecate totuși cu detergent și burete de vase metalic. Cușcă se clateste apoi foarte bine pentru a îndepărta orice urmă de detergent. Nu spălați cu detergent părțile din lemn sau recipientele pentru mâncare și apă din plastic pentru că pot rămâne urme de detergent în fisurile și zgârieturile de pe suprafața lor.

Cușcă se lasă la uscat; în acest timp, se curăță stativele cu apă fierbinte și cu o perie aspră; nu se utilizează detergenți, deoarece aceștia nu se pot îndepărta dintre fibrele lemnoase. Se lasă la uscat. Pentru a nu pune în cușca păsării stative umede, este bine să avem câteva stative de rezervă pe care să le putem folosi până se usucă cele spălate. Când totul este curat și uscat, pasărea poate fi pusă înapoi în cușcă.

Veți descoperi că un mini-aspirator de mână va poate deveni cel mai bun prieten atunci când trebuie să curățați zona dimprejurul cuștii. Este ideal pentru adunarea penelor căzute, a prafului, a resturilor de semințe și de hârtie ciugulită, precum și a așchiilor de lemn smulse de pasăre din stative.

Se recomandă să avem un set de rezervă de recipiente pentru apă și mâncare care să poată fi cu ușurință scoase și puse înapoi în cușcă-spălarea lor este necesară o dată la două zile și, dacă aveți un set de rezervă puteți înlocui recipientele fără a priva pasărea de mâncare și apă în intervalul în care le spălați și le uscați. Recipientele suplimentare care se pot agăță de pereții coliviei sunt de asemenea potrivite pentru a oferi păsării „gustări” în timpul în care spălați recipientele obișnuite. Dacă aveți mașină de spălat vase, puneți pur și simplu recipientele în sertarul superior și porniți mașina-vor fi astfel și spălate și sterilizate. Dacă spălați vasele manual, turnați apă fierbinte în recipiente și puțin detergent, lăsați-le să se înmoaie o jumătate de oră, apoi spălați-le cu apă fierbinte și un burete obișnuit de vase, clătiți-le foarte-foarte bine și lăsați-le să se usuce.