Când cățelul are paraziți – cum ne dăm seama și ce facem?

Pentru sănătatea cățelului – și a stăpânului! – deparazitarile interne trebuie să fie efectuate periodic (în general, o dată la 6 luni în cazul femelelor și mai des în cazul masculilor, care… își bagă botul peste tot!), iar deparazitarile externe o dată la 3 luni.

Prima deparazitare se face de către medicul veterinar încă din primele săptămâni de viață, de obicei odată cu primul vaccin. Tot medicul veterinar va stabili o schemă de deparazitare periodică, precum și agentul antiparazitar pe care proprietarul îl va utiliza în cadrul acestei scheme, în funcție de vârsta, talia și starea de sănătate a cățelului.

Nu se recomandă deparazitarea „după ureche”, mai ales celor care sunt la primul cățel. Ideea că „a funcționat și la alții” este eronată – ca și oamenii, fiecare cățel are particularitățile și sensibilitățile lui, și riscul e să-i facă mai mult rău decât bine. În cazul în care crezi că animalutzul tău are paraziți, fie că este vorba de purici, căpușe sau viermi intestinali, apelează la ajutorul unui medic veterinar.

Cu toate acestea, este util să recunoaștem primele semne ale infestării cu paraziți, pentru a putea lua măsurile necesare:

Agentul cauzal
Simptome
Prevenire
Tratament
Mortală?
Transmitere la om
Sarcoptidae
(Râile pielii și otita parazitară)
Prurit demențial, cruste, piele îngrosata, alopecie Se elimină contactul direct cu animalele bolnave; sunt mai sensibile animalele carentate (gestante, subnutrite,în lactație, tineret) Acaricide, șampoane, cheratinollitice și antiseboreice, ivermectine + tratament de susținere, la recomandarea medicului veterinar
DA, în cazul in care nu este tratată.
DA
Demodecia Depilații (mai ales în jurul ochilor), prurit, piele roșie, unsuroasă, miros dezagreabil Se elimină contactul cu animalele bolnave. Cei mai predispuși sunt cățeii tineri (3-12 luni), mai ales cei cu păr scurt. Acaricide, șampoane, ivermectine, imunostimulatoare, la recomandarea medicului veterinar
DA, când nu se transmite
DA
Căpușe și purici Prurit, dermatite alergice Deparazitare externă periodică (o dată la 3 luni) Frontline, Stronghold
NU, dar transmit boli mortale
DA
Giardia Diaree albicioasă, slăbire, inapetență Se elimină contactul cu indivizii, apa, rozătoarele infestate Metronidazol, Fasigyn, Furazolidon, Albendazol, Fenbendazol, la recomandarea medicului veterinar
NU
DA
Teniile și limbricii (ascarizii) Slăbire, prurit anal, apetit scăzut, uneori diaree sau vomă, manifestări nervoase în infestații masive. Deparazitări periodice, regulate. Lopatol, Droncit, Drontal, Cestal, Stronghold, Albendazol, la recomandarea medicului.
NU
DA