Canarul este o pasăre cunoscută în special pentru trilurile prelungi și armonioase și pentru penajul galben strălucitor. Este nepretențios, adaptat traiului solitar, și se înmulțește relativ ușor în captivitate. Este importantă decizia de a adopta un mascul sau o femelă, deoarece masculul cântă mai frumos!
Canarul mascul cântă mai frumos
Un canar mascul adult este ușor de recunoscut atât după mărime cât și după trilurile specifice, puternice și melodioase; femela cântă mai puțin și nu atât de melodios. Atunci când alegem un canar, este bine să observăm bine și mai mult timp toate păsările puse în vânzare dacă dorim un cântăreț în toată puterea cuvântului. Atunci când cântă, masculul își zburlește puful din creștetul capului, se înfoaie și își umflă gușa, iar sunetele, foarte puternice, clare și bine conturate, sunt emise cu ciocul aproape închis.
Canarul și originea lui
După cum ne spune și numele acestei păsări, canarul este originar din Arhipelagul Canarelor și Azorelor. Primii canari nedomesticiti au fost aduși în Europa în secolul XIV-mai precis, în luna iulie a anului 1402 în portul Cadix din Franța, de către exploratorul normand de la curtea regelui Carol VI, Jean de Bethencourt, care a oferit în dar o astfel de pasăre lui Henri al ÎI-lea de Castilia.
Peste aproape 100 de ani, în 1493, spaniolii au început un comerț înfloritor cu aceste păsări de companie, deținând și monopolul datorită interdicției de a exporta femele din această specie. Monopolul a fost distrus la sfârșitul secolului XIV odată cu naufragiul, în apropierea insulei Elba, al unei nave care aducea un transport din Insulele Canare și astfel comerțul cu aceste păsări s-a extins în întreaga Europa.
Canarul galben, așa cum ne este familiar astăzi, este rezultatul unei selecții genetice riguroase, care s-a definitivat ca rasă de-abia în secolul XVII, în anul 1670.
Crescătorii nu s-au rezumat la a creea diverse varietăți de culoare și penaj, ci au urmărit și „modelarea” cântecului acestora, bazându-se pe observația că exemplarele născute în captivitate au abilitatea de a învăța și reda într-o manieră destul de fidelă cântecul altor păsări.
Rasele de canari
Oricât ar părea de incredibil, în prezent sunt recunoscute 30 de rase de canari cu peste 300 de varietăți: canarii frizați, canarii moțați, canarii cocoșați (care aduc destul de mult cu anumite specii de papagal). Rasele de canari sunt împărțite în trei grupe principale:
- canarii cântători – 3 rase;
- canarii de culoare – o rasă cu 282 de varietăți (deosebite prin cele 282 de nuanțe diferite);
- canarii de postură – 25 de rase;