Caliciviroza la pisici

Descriere

Caliciviroza este o boală care afectează aparatul respirator al felinelor. Este cauzată de așa numitele specii de „virusuri mici, rotunde” (SRV-„small round viruses”) și există mai multe tulpini care pot infecta pisicile.

Calicivirusurile au un aspect caracteristic determinat de capsomerele virale care au formă de cupă (calici = cupă). Virusul este un agent patogen infecțios, de mărime ultramicroscopica, prezentând o capsidă în care conțin o proteină majoră. Virusul este foarte stabil și rezistent în mediul exterior, dar este capabil să se înmulțească numai în interiorul celulelor vii. La temperaturi scăzute își păstrează infectivitatea. Rezistă la putrefacție și rămâne stabil după congelări și decongelări repetate, iar carnea conservată prin congelare este considerată sursa principală de infecție.

În proporție de 80-90% majoritatea bolilor infecțioase complexe sunt cauzate la pisică de virusul calici sau de virusul herpetic. Infecția cu ambii viruși este destul de des întâlnită. Sunt boli infecțioase ce se manifestă de obicei la nivelul aparatului respirator și afectează gâtul, ochii, cavitatea nazală și orală, și câteodată sunt afectate și intestinele și plămânii.

În rândul pisicilor adulte, rata mortalității este destul de scăzută, însă pisicuțele tinere și cele mai bătrâne sunt expuse la un risc mai mare. Caliciviroza este cel mai des întâlnită în adăposturi și medii aglomerate, dar poate fi întâlnită și în orice casă.

Există și o formă deosebit de virulentă, care are o rată a mortalității de aproximativ 67% în rândul pisicilor.

Simptomatologie

Există mai multe „tulpini” de virusuri calici, care pot infecta pisicile și din această cauză simptomele diferă în funcție de virulența respectivului virus care a generat infecția. Unele specii de virusuri, pot cauza simptome ușoare, altele mai severe. Deseori simptomatologia calicivirozei este asemănătoare cu cea a unei răceli la cap la oameni.

Semnele clinice pe care le prezintă o pisică infectată și care ar trebui să-l alarmeze pe proprietar sunt diverse: de la letargie, pierderea poftei de mâncare, strănut, febra, inflamarea membranei mucoasei nazale, ochi umezi, conjunctivite și ulcerarea cerului gurii și a limbii, până la unele specii ale virusului care pot provoca șchiopătat, mai ales la pui, sau pneumonie.

Calcivirusul felin poate fi complicat de o a doua infecție bacteriană, anorexie și dezhidratare. Calcivirusul felin a fost observat și în gura câtorva pisici cu gingivită.

Contaminarea pisicilor cu acest virus se poate face prin:

  • contact direct – infecția transmițându-se de la o pisică bolnavă sau purtătoare prin intermediul secrețiilor nazale, oculare sau prin salivă;
  • contact indirect – bol de mâncare contaminat, culcuș, etc. Calcivirusul este rezistent la multe dezinfectante și poate trăi în mediul înconjurător, pentru perioade lungi de timp.

Este posibil ca pisicile să rămână purtătoare chiar și după mai mulți ani de la data infectării. Asta înseamnă că deși au contractat virusul, s-au inbolnavit, s-au tratat, și și-au revenit, virusul încă este eliberat în excremente și este posibil să infecteze și alte pisici.

Diagnosticul

Un diagnostic prezumtiv este bazat de obicei pe semne clinice observate la pisică. Cum am menționat și mai devreme în articol, herpes virusul felin și calicivirusul felin, sunt cauzele a 80-90% dintre toate bolile respiratorii la pisici. Dacă sunt prezente ulcerari orale, cel mai probabil este vorba de o infecție cu calicivirus. Dacă sunt prezente ulcerari corneale (ochi) cel mai probabil este vorba de o infecție cu herpes.

Tratamentul calicivirozei

Tratamentul este în general unul de suport. Cum calicivirusul este un virus, antibioticele nu vor funcționa, dar pot fi oricum prescrise pentru infecții bacteriene secundare. Îndepărtarea secrețiilor nazale și oculare va face pisica să se simtă mai confortabil. Dacă pisica a devenit anorexică (refiza hrana), hrănirea forțată ar putea fi necesară. Fluidele ar putea fi necesare pentru a trata deshidratarea.

Prevenirea calicivirozei

  • vaccinurile create împotriva acestor boli sunt foarte eficiente și sigure, reacții adverse apărând doar în cazuri excepționale.
  • în special evitați ca pisica să ajungă în locuri aglomerate de populații de pisici.
  • este recomandat să se reducă stresul, prezent mai ales în comunități aglomerate.
    Important

Caliciviroza este o afecțiune destul de des întâlnită la felină, însă NU este transmisibilă la om.

Articol scris de: Marybell
Foto: Public Domain

Leave a Reply