Una dintre comenzile de care la un moment dat poate chiar depinde viața câinelui tău este cea pe care ai ales-o ca să îl chemi la tine. „Aici!” sau „Vin’aici” este o comandă esențială și se folosește de obicei asociată cu numele câinelui.
Foarte mulți proprietari de câine se plâng că această comandă este adesea ignorată de câine; este foarte probabil că ea să nu fi fost „predată” corect sau „recompensa” cuvenită a întârziat să apară sau a fost chiar înlocuită… cu altceva. Nu sunt rare cazurile în care vedem un câine alergând fără o țintă anume și un stăpân cu lesa în mână fugind după el, supărat și nervos, strigând „aici!” pe tonuri care de care mai variate dar… neadecvate. Situația descrisă este un exemplu clasic despre cum învață câinele că „aici!” înseamnă „fugi cât mai departe că s-a supărat stăpânul și te așteaptă ceva neplăcut când te-o prinde!”.
Așadar, „aici!” sau „vin’aici!” este o comandă pe care câinele trebuie s-o execute cu mare plăcere și de pe urma căreia să se aștepte întotdeauna la ceva bun și plăcut. Dacă ai un puiuț, este destul de ușor să începi să-l înveți să vină la tine când îl chemi, pentru că majoritatea au tendința să te urmeze, din instinct. Dacă ai de-a face cu un câine mai mărișor sau chiar adult (în cazul în care nu a fost al tău de la început) care s-a obișnuit deja să se ferească de comanda asta (fie că a avut experiențe neplăcute cu tine sau cu altcineva de pe urma ei!) este bine să te înarmezi cu răbdare și să începi reeducarea.
O metodă destul de eficientă este schimbarea comenzii pe care câinele s-a obișnuit să nu o execute cu alta; dacă la „aici!” reacționează negativ, folosește „La mine!”, de exemplu. Asta e doar începutul-răbdare, răbdare.
Tonalitatea vocii, în momentul în care îți chemi cățelul, trebuie să fie prietenoasă, naturală și veselă. La început încearcă să sesizezi momentele în care câinele vine către tine din proprie inițiativă și exact înainte să fie lângă tine, spune-i comanda; apoi, două secunde mai târziu, când este chiar lângă tine, recompensează-l cu mult entuziasm.
În continuare te poți ajuta de o lesa lungă, atașată de un ham (nu zgardă!!!), cu care „stimulezi” cățelul să vină dacă nu intenționează s-o facă de la sine. Sau te poate ajuta cineva din familie-tu chemi cățelul iar persoana care te ajută îl împinge puțin către tine. În clipa în care a ajuns la tine, da-i ceva bun, mângâie-l, scarpină-l, spune-i „Bravo!”, alintă-l. Repetă exercițiul până când cățelul nu mai trebuie impulsionat de lesă sau de o altă persoană.
Din momentul în care cățelul vine la chemarea ta, poți să încerci exercițiul fără lesă, dar cu cineva care să te ajute dacă e nevoie, în preajmă. Treptat, mărești distanța dintre tine și câine în momentul în care îl chemi și adaugi elemente de distragere a atenției. Nu trece la o etapă până când cățelul nu execută perfect etapa anterioară. Nu-l lasă liber până când nu ești sigur că va veni negreșit atunci când îl chemi.
Încă ceva – dacă nu vine la comandă, nu alerga după el – s-ar putea să-i placă jocul asta, mai ales dacă are un temperament dominant, ceea ce înseamnă că ori nu vei avea niciodată curaj să-l lași liber, ori vei alerga după el de fiecare dată când i se va părea amuzant să te fugărească un pic. Nu-l certa niciodată după ce a venit la comandă! Chiar dacă îți vine să-l strângi de gât, păstrează o tonalitate veselă și prietenoasă. Oricum, dacă nu îl cerți în secunda în care face ceva nepermis, nu folosește la nimic.
ȚINE MINTE:
:: Nu alerga după câine! Dacă trebuie să-l „recuperezi” și nu sunt pericole, mergi calm către el sau prefă-te că fugi în direcția opusă-așa eviți să-l înveți un joc foarte neplăcut pentru tine.
:: Nu-ți chemă niciodată câinele pe un ton supărat, nervos, amenințător.
:: Nu-l certa niciodată după ce a venit la chemare, pentru că s-ar putea ca astfel să-l înveți să nu mai vină.
:: Până învață comanda și o execută perfect, ajuta-te de o lesă atașată la ham sau de un prieten/membru al familiei; nu fă teste fără să fii sigur;
:: Recompensează câinele întotdeauna când execută comanda, chiar dacă l-ai „ajutat” (cu lesa, de exemplu).
Antrenamentul este de durată – pot trece până la 5-6 luni până când câinele să recunoască chemarea și să îi dea curs fără întârziere! Nu te grăbi, exersează cu câinele tău și recompensează-l cu generozitate.