Câinele singur acasă

Cam care a fost ultima zi când ați auzit pe cineva să spună că are destul timp într-o zi, încât să facă tot ceea ce își dorește? Cred că niciodată sau, cel puțin, pe nimeni în ultimul timp. Practic, toată lumea trăiește cu impresia că într-o zi nu sunt îndeajuns de multe ore pentru a duce la bun sfârșit toate îndatoririle zilnice.

În special pentru posesorii de câini problema timpului este una și mai sensibilă, deoarece pe lângă activitățile și obligațiile curente, aceștia trebuie să își facă timp și pentru programul zilnic acordat îngrijirii celui mai bun prieten.

Dar întrebarea este: Oare știm noi de fapt ce fac aceste suflete în lipsa noastră?

Într-un raport al unor specialiști americani s-a studiat fenomenul și s-a dezvoltat teoria conform căreia, animalele de casă devin foarte stresate și frustrate în timpul pe care îl petrec singure în casă.

Cercetătoarea Linda Case a demonstrat într-un articol că la orice animal domestic intervin modificări comportamentale cum ar fi: hiperactivitate, comportamente distructive, lătrături sau emisia de sunete acute în situația petrecerii unui timp foarte îndelungat în singurătate, în special în spații închise.

La câinii ținuți în spații deschise, precum curțile interioare, se dezvoltă un comportament diferit, și anume așa numita depravare socială, care se manifestă prin lătrături îndelungi, atac la gard, săpături în pământ, încercarea de a săpa lângă un gard pentru a putea ajunge de partea cealaltă.

În unele cazuri s-au înregistrat comportamente de automutilare și anume scărpinături, până la apariția rănilor și sângerărilor.

În societățile capitaliste orientate spre protejarea animalelor s-au înființat centre de așa numită treapie canină, spații amenajate special pentru câinii care în mod curent petrec mult timp singuri.

În astfel de locuri, contra unei sume de bani, proprietarii își pot lasă câinii pe parcursul zilei, alături de alți câini pentru așa-numita socializare interrasială. S-a dovedit că aceste centre specializate au dat randament în ceea ce privește emoționalitatea animaleleor. Mulți crescători au recunoscut că companionii lor au reacționat mult mai bine după câteva contacte de acest gen.

S-a vehiculat ideea că orice câine de companie are momente în care devine o corvoadă pentru stăpânul stresat și obosit din cauza activităților de peste zi, iar acest fapt provoacă un fel de depresii pentru animal, întrucât le simte și astfel se creează un canal de comunicare extrasenzorială între stăpân și câine, acesta din urmă fiind oglinda comportamentală a stăpânului.

În orice caz, cele mai întâlnite comportamente deviate la câini par a fi cele legate de lătratul îndelung al acestora când sunt lăsați singuri des.

În urma unor studii efectuate s-a constatat că în general Terrierii și câinii mici sunt predispuși unor asemenea comportamente, deoarece acest tip de câini sunt foarte afectuoși și răsfățați, iar când sunt lăsați mult timp singuri ei dezvoltă un soi de sentiment de panică și lipsă de apărare.

Dacă îți lași câinele singur o perioadă îndelungată de timp să nu pari surprins de problemele de comportament pe care s-ar putea să le aibă. Lăsat singur mai mult timp, acesta se confruntă cu două mari probleme. Prima o reprezintă disconfortul psihic și emoțional al câinelui care se vede liber și nu știe ce are voie să facă și ce nu. Uneori se mai adaugă și stresul de a nu face din greșală ceva pentru care ar putea fi pedepsit. A doua problemă derivă din nevoia câinelui de a sta în preajma oamenilor sau a altor câini.

Dacă ai un câine mic, este indicat să-l familiarizezi cu mediul în care va locui. Trebuie de asemenea să ai răbdare cu el și să-l scoți tot timpul afară sau să-l îndrumi spre locul unde este indicat să-și dea frâu nevoilor fiziologice, care atunci când este mic apar des, din 3 în 3 ore. Dacă trebuie să lași un câine mic singur toată ziua, asigură-te că i-ai lăsat apă și că ai acoperit o porțiune acceptabilă din covor cu ziare. În nici un caz câinele nu trebuie lăsat închis în cușcă fără a putea avea acces la apă. Este indicat să-i permiți să stea într-o mică zonă a casei, de exemplu bucătăria.

Majoritatea cățelușilor au tendința de a roade pantofi. Oare mirosul pantofilor li se pare atât de irezistibil? Oarecum. Când sunt singuri acasă, cățelușilor li se face dor de stăpâni și ce găsesc mai la-ndemana care să poarte mirosul stăpânilor? Pantofii acestora. Și, pentru că, și la cățeluși, ca și la copii, când le cresc dinții aceștia simt nevoia să roadă ceva, iar pantofii sunt făcuți din materiale pliabile precum piele sau cauciuc, tocmai bune pentru ros. Singura modalitate pentru a-i dezvăța de acest obicei este să le dați o jucărie pe care s-o roadă și să-i certați de câte ori încearcă gustul pantofilor. Totuși, ar fi indicat să și ascundeți pantofii într-un loc greu accesibil cățelușului.

Este important să te revanșezi față de câinele tău, fie el mic sau mare. Cum faci acest lucru? Petrecând cât mai mult timp cu el în week-end și în zilele tale libere. Dacă nu vei face acest lucru, s-ar putea să te lovești de problemele de comportament ale câinelui care va deveni agitat și s-ar putea accidenta în casă. Comportamentul inadecvat poate fi ușor corectat vei mult timp cu el.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply