Dacă te gândești să devii crescător de feline de rasă și să ai propria felisa în care să se nască pisoi campioni, trebuie să știi că nu este deloc ușor. În primul rând, trebuie să te documentezi foarte bine în ceea ce privește rasa aleasă și trebuie să îți alegi organizația în cadrul căreia dorești să activezi-sunt mai multe organizații feline internaționale în care te poți înscrie ca membru, cele mai cunoscute fiind FIFe (Federation Internaționale Feline), CFA (Cat Fanciers’ Association), The International Cat Association (TICA) și WCF (World Cat Federation). Trebuie așadar să te asiguri că organizația aleasă se află în România sau într-o țară vecină unde poți ajunge cu ușurință și trebuie să afli dacă rasa pe care dorești să o crești este omologată de organizația respectivă.
În continuare, o prezentare pe scurt a datelor esențiale privitoare la cele 4 principale organizații feline internaționale, FIFe (Federation Internaționale Feline), CFA (Cat Fanciers’ Association), The International Cat Association (TICA) și WCF (World Cat Federation).
Federația Felină Internațională (FIFe)
Federația Felină Internațională (FIFe) a fost fondată în Franța în 1949 și este reprezentată în prezent în 39 de țări ale lumii, prin 41 de organizații de profil. Organizația de profil de la noi din țară care este membru oficial al Fife este Federația Asociațiilor Feline „Felis România”. Federația are în componență două asociații feline „generale”, una în București, cealaltă în Constanța (Asociația Felină „Sofisticat”, respectiv Asociația Felină „Cat-stanta”) și o asociație felină dedicată numai rasei Albastra de Rusia (Clubul Emerald, București).
Cele două asociații se ocupă de organizarea de expoziții sub patronaj FIFe – la aceste expoziții pot fi admirate exemplarele cele mai reușite ale raselor recunoscute de Federația Felină Internațională. Federația Felină Internațională recunoaște un număr de 40 rase și, omologate cu titlu provizoriu, două – Don Sphynx și Peterbald.
FIFe nu recunoaște rasele: American Bobtail, American Wirehair, Bombay, Colourpoint Shorthair, Scottish Fold, Selkirk Rex, Burmeza europeană, Singapura, Havana Brown, Javaneza, Tonkineza, LaPerm, RagaMuffin; așadar nu veți putea vedea aceste rase în cadrul expozițiilor sub egida FIFe.
Cat Fanciers’ Assiociation (CFA)
Cat Fanciers’ Association (CFA – în traducere, „Asociația iubitorilor de pisici”) a fost fondată în Statele Unite ale Americii în anul 1906. În afară de SUA, Bermude, Canada și Japonia, din CFA (Divizia Internațională, cu 33 de cluburi) fac parte încă 21 de țări. Recunoaște 39 de rase de pisici, o rasă (LaPerm) cu titlu provizoriu și are o rasă (RagaMuffin) în curs de omologare. În ciuda vechimii, această organizație nu este reprezentată la noi în țară, cele mai apropiate locații de România fiind în Rusia, Slovenia și Ucraina.
Cat Fanciers’ Association (CFA) nu recunoaște următoarele rase: Bengal, Burmilla, Cymric, Europeană, German Rex, Kurilean Bobtail (Shorthair și Longhair), Snowshoe, Sokoke, Seychellois (Shorthair și Longhair), Peterbald.
World Cat Federation (WCF)
World Cat Federation (WCF) a fost fondată în 1988 în Brazilia și este reprezentată în 30 de țări, dar nu și în România.
World Cat Federation (WCF) recunoaște 63 de rase de pisici, fiind în prezent printre cele mai permisive organizații feline internaționale, alături de TICA; astfel, rase ca Nebelung, Karelian Bobtail, Oriental Semilonghair, Ural-Rex, York, Anatoliana, Asiatica, Australian Mist, Shorthair Brazilian, Shorthair Celtic, Ceylon, Kanaani, Highland Fold, Mékong Bobtail și Thai pot fi întâlnite în expozițiile organizate de asociațiile feline membre WCF.
Cu toate acestea, rase ca RaggaMuffin, LaPerm, Havana Brown, Colourpoint Shorthair, Snowshoe, Sokoke, Seychellois (Shorthair și Longhair) etc. nu sunt omologate de World Cat Federation (WCF).
The International Cat Association (TICA)
The International Cat Association (TICA) este o organizație felină relativ nouă, fiind fondată în SUA în 1979. The International Cat Association (TICA) recunoaște în prezent 64 de rase de pisici, activează în 72 de țări împărțite în 15 zone, printre care și România, aparținând de zona Europei de Est. Responsabilul zonal pentru Europa de Est este în Franța.
În cadrul expozițiilor sub egida The Internațional Cat Association (TICA) iubitorii de pisici pot admira o serie de rase care nu sunt omologate de celelalte organizații de profil: California Spangled, Chausie, Donskoy, LaPerm Shorthair, Munchkin, Munchkin Longhair, Ojos Azules, Ojos Azules Longhair, Pixiebob, Pixiebob Longhair, Savannah, Serengeti, Toyger și nu vor întâlni deocamdată rase ca Burmeza europeană, Singapura, Javaneza, Burmilla, German Rex, RagaMuffin, Kurilean Bobtail (Shorthair și Longhair), Sokoke, Seychellois (Shorthair și Longhair), Karelian Bobtail, Oriental Semilonghair, Ural-Rex, York, Anatoliana, Asiatica, Australian Mist, Shorthair Brazilian, Shorthair Celtic, Ceylon, Kanaani, Highland Fold, Mékong Bobtail și Thai.
Autor: Messa