Broasca țestoasă de uscat (Testudo graeca graeca)

Mediul natural și ciclul de hibernare

Testudo graeca graeca

Habitatul natural al broaștei țestoase de uscat din specia Testudo graeca graeca (Broasca țestoasă grecească) sunt zonele cu vegetație semideșertică și pădurile din zonele mediteraneene, hrănindu-se cu plante suculente gen Euphorbia (o plantă cu suc lăptos, foarte hrănitor). În acest habitat broasca țestoasă Testudo graeca graeca trebuie să se adapteze unor schimbări periodice de meniu, datorate caracterului sezonier al vegetației care este disponibilă și comestibilă pentru broască iarna și primăvara. Astfel, broasca țestoasă Testudo graeca graeca hibernează în anotimpul cald, fiind foarte activă în anotimpul rece.

Mediul în captivitate

Întrucât mediul unei broaște țestoase din specia Testudo graeca graeca ținută în captivitate trebuie să „mimeze” mediul ei natural, este bine să ne asigurăm că ea dispune de suficient spațiu de mișcare într-un areal uscat, cu ierburi similare celor care cresc în zonele semi-aride, având, de asemenea, apă proaspătă la dispoziție, în orice moment al zilei.

Această specie se adaptează foarte greu sau chiar deloc la un mediu închis, cum ar fi un apartament sau un terariu, chiar dacă acesta este de dimensiuni mari. Este, de asemenea, o reptilă pretențioasă și sensibilă la boli, astfel încât nu se recomandă să fie ținută în colectivități formate din alte specii de broască țestoasă sau chiar membri ai aceluiași gen, întrucât poate contracta foarte ușor diverse boli, dintre care unele sunt foarte grave și greu de tratat.

Alimentația

Alimentația broaștei țestoase de uscat din specia Testudo graeca graeca este 100% vegetală, spre deosebire de speciile tropicale; nu se recomandă sub nici o formă hrănirea ei cu proteină animală, grăsimi sau alimente foarte bogate în proteine, deoarece aceste alimente pot genera probleme la nivelul aparatului digestiv al broaștei, afecțiuni letale ale rinichilor datorită creșterii nivelului de uree precum și creșterea accelerată a puietului datorită conținutului ridicat de fosfor, care are ca rezultat osificarea defectuoasa a carapacei (capătă un aspect neregulat, cu umflături și denivelări).

Astfel, o dietă corectă constă în fibre vegetale și legume proaspete (măr, morcovi, ardei gras, salată, iarbă, fulgi de grâu, de porumb, trifoi, pere, căise etc.), suplimentată cu vitamine și calciu. Nu se recomandă alimente de origine vegetale cum ar fi: varza, spanacul, broccoli, deoarece acestea inhiba absorbția corectă a calciului și pot provoca probleme grave de sănătate.

Hibernarea

Toate broaștele țestoase hibernează – hibernarea este o etapă periodică foarte importantă în viața broaștelor țestoase și, în captivitate. De foarte multe ori broaștele mor în timpul hibernării datorită lipsei pregătirii adecvate; datorită faptului că în timpul hibernării animalul nu se hrănește, dar consumă din depozitele acumulate sub formă de grăsime, este bine să ne asigurăm că broască țestoasa este perfect sănătoasă și bine hrănită înainte de sezonul ei obișnuit de hibernare și de abia apoi putem începe să-i pregătim un loc în care să hiberneze. Dacă avem dubii în ceea ce privește pregătirea broaștei pentru hibernare, este bine să apelăm la medicul veterinar pentru o consultație completă.