Bolile pasarilor

Bolile păsărilor

Primele simptome de boală la păsări se manifestă prin modificări ale dispoziției și aspectului general, scăderea apetitului, schimbări de aspect și consistența excrementelor. Deoarece în general, păsările sunt foarte sensibile, chiar și cel mai mic semn de boală trebuie luat în serios.

Modificări ale aspectului general la păsări bolnave

O pasăre sănătoasă este vioaie și activă, are penajul lucios și lipit de corp, ochii sunt clari, larg deschiși. Prin urmare, orice schimbare din aceste puncte de vedere poate fi considerată un semn de boală. Astfel, o pasăre bolnavă are penajul zburlit, în dezordine, fără luciu; poziția corpului este „adunată”; ochii sunt închiși sau pe jumătate închiși (ca și cum pasărea ar fi somnoroasă).

Modificări de dispoziție la păsările bolnave

Păsările acordă o atenție specială toaletei ciocului și a penajului-acest „ritual” zilnic de curățare este un semn de sănătate. În cazul în care pasărea nu își mai curăță penele și ciocul, putem fi siguri că ceva nu este în regulă. De asemenea, păsările bolnave nu mai cântă (iar papagalii vorbitori nu mai vobesc), sunt mai puțin prietenoase sau devin chiar agresive (ciupesc, se apără atunci când sunt atinse) și încearcă să se ascundă într-o zonă mai ferită a coliviei.

Modificări ale apetitului la păsările bolnave

Păsările sănătoase își ciugulesc hrana cu mișcări rapide și au o bună poftă de mâncare. Când atitudinea păsării față de hrană se schimbă putem fi siguri că avem de-a face cu un simptom de boală. Păsările bolnave sunt în general speriate. Acest fapt determină refuzul hranei, parțial sau complet, mai ales dacă afecțiunea de care suferă este dureroasă. De exemplu, pasărea ciugulește hrana și apoi o lasă să cadă fără a o înghiți sau nici măcar nu încearcă să mănânce. Este bine ca pasărea să fie de obicei supravegheată atunci când mănâncă, pentru că semnele incipiente ale refuzului hranei să nu treacă neobservate.

Modificări ale aspectului și consistenței excrementelor la păsările bolnave

Pentru a putea sesiza din timp eventuale simptome ale unei boli, este recomandabil să observăm aspectul, consistența, volumul și frecvența produselor de excreție la pasărea sănătoasă. Acest lucru este relativ ușor de făcut, mai ales dacă igienizăm colivia cu frecvența corespunzătoare și dacă acordăm păsării un minim de atenție zilnică. Orice abatere de la parametrii normali ai excrementelor (modificări de culoare, consistență-prea tari sau prea apoase, de volum-crescut sau scăzut sau de frecvență) constituie posibile semne de boală.

Modificări ale respirației la păsările bolnave

Orice dificultate la respirație indică o posibilă afecțiune. Respirația păsării sănătoase este complet silențioasă, fără șuierături sau alte sunete, regulată și ușoară. În afara cazurilor în care este speriată (dacă, de exemplu, a scăpat din colivie și a zburat prin cameră până să fie prinsă), dacă pasărea respiră greu, sonor sau prea repede este bine să apelăm la un medic. De asemenea, vom apela la medic și dacă „glasul” păsării este schimbat sau dacă pasărea strănută.

Alte simptome

Alte semne de boală sunt orice inflamații sau cruste precum și orice zone de piele înroșită sau decolorată, în orice parte a corpului păsării (observabile în special pe cap, în apropierea ochilor și a ciocului, pe picioare și gheare). Este de reținut faptul că păsările nu trebuie să aibă „noduri” de grăsime sau alte umflături.

Atenție!! dacă stăpânul păsării nu observă semnele de boală la timp și nu ia măsurile necesare încă de la început, boala se poate agrava. De foarte multe ori tratamentele începute tardiv sunt inutile – multe dintre bolile păsărilor sunt fatale.