Bolile cauzate de bacterii – simptome, prevenire, tratament

Câinele este un animal care vomită foarte ușor – câinii de rasă, în special, sunt mai sensibili și au mai des probleme digestive-vomă, diareea sau lipsa poftei de mâncare, dacă sunt ocazionale, nu trebuie să ne îngrijoreze foarte tare; în general, acestea sunt indispoziții trecătoare și se rezolvă de la sine. De asemenea, tremurăturile localizate la nivelul membrelor, mai ales la cățeii tineri, pot indica o carență de calciu și se rezolvă prin administrarea acestuia.

Trebuie să ne alarmăm însă, atunci când cățelul începe să „nu mai fie el însuși” și simptomele, foarte variate de altfel, persistă. În această situație cățelul trebuie dus fără întârziere la medic – fiecare zi în plus contează-un diagnostic corect și un tratament adecvat administrat la timp îi poate salva viața.

În general, tratamentul pe care îl va recomanda medicul în cazul unei boli de natură bacteriană este pe bază de antibiotice, la care se adaugă medicație de susținere a organismului slăbit de lupta cu boala.

Aceste boli pot fi prevenite – dacă ai grijă de animalutzul tău și respecți câteva reguli elementare, nu vei avea probleme.

Împotriva leptospirozei cățelul poate fi vaccinat începând cu a 8-a săptămână de viață; vaccinul se repetă anual. Bruceloza se transmite de la câinele bolnav la cel sănătos sau la om prin contactul cu secrețiile acestuia; bruceloza este o boală care se transmite și pe cale sexuală-prin contactul sexual al animalului sănătos cu un animal bolnav (aviz „amatorilor” care își lasă din când în când câinele liber pe străzi să monteze maidaneze!). Tuberculoza nu se transmite pe cale sexuală, dar se transmite prin contactul cu animale bolnave. Supraveghează-ți deci câinele și alege-i cu grijă partenerii de joacă! Și nu lasă nici o zgârietură, cât de mică, nedezinfectată-poți preveni astfel tetanosul.

Atenție! – aceste boli se transmit la om! Majoritatea pot provoca moartea cățelului! De aceea, prevenirea este cel mai bun tratament.

Boala
Simptome
Prevenire
Tratament
Mortală
Transmisă la om
Leptospiroza (Tifosul canin)
Icter, vomă biloasă, diaree (melena), poliurie, hematurie
Vaccinare
Antibioterapie și tratament de susținere a organismului – la recomandarea medicului
DA
DA
Bruceloza
Avort în a 6-a, a 7-a săptămână de gestație, endometrite
Se evită contactul cu surse de infecții (avortoni, lichide fetale etc.)
Antibiotice (tetracicline) – la recomandarea medicului + sterilizarea animalului
În stare avansată, DA
DA
Tuberculoza
Slăbire, pneumonii, nefrite, noduli pe pielea capului, gât, torace
Se evită contactul cu animalele bolnave sau alimente infectate
Antibioterapie, vitaminoterapie, sub supraveghere medicală
NU
DA
Tetanosul
Tetania (contracția) musculaturii, hiperexcitabilitate, tulburări funcționale
Toaleta tuturor plăgilor + imunizare (se realizează pe toată viața animalului)
Tranchilizante, ser antitetanic, sub stricta supraveghere medicală
DA
DA