Bolile broaștelor țestoase – cauze și prevenire

Bolile broaștelor țestoase – cauze

Cauzele bolilor la broaștele țestoase sunt multiple; în general, sunt provocate de:

  • Organisme parazite: flagelate, nematode (viermi), sau ciliate, ectoparazite (căpușe);
  • Organisme bacteriale: o mare varietate de organisme gram negative, foarte rezistente la antibiotice și care se transmit foarte ușor, putând cauza moartea întregului grup;
  • Organisme virale: se descoperă foarte greu, se trateză greu, și se răspândesc foarte ușor de la un exemplar la altul;
  • Organisme microplasmatice;

Măsuri de prevenire

Cea mai simplă metodă de prevenire este menținerea unui grup la un număr mic de indivizi, de aceeași specie, fără schimbări de efectiv. În cazul când totuși este necesară extinderea grupului, se recomandă carantina pentru „noii veniți” cel puțin 6 luni, preferabil 12 sau 18 luni. De asemenea hrănirea trebuie să se facă cu ustensile separate. Este de evitat amestecarea speciilor, deoarece este posibil ca o specie să nu aibă imunitate la microorganismele pe care le poartă în mod normal altă specie.

Igiena în general este un factor extrem de important, deci curățați bine și dezinfectați toate instrumentele folosite.

Dieta este bine să evite fructele cu conținut mare de zahăr, deoarece acestea atrag muștele, care sunt purtătoare a multe boli, și pot provoca diaree. Cea mai echilibrată hrană este formată din alimente de origine vegetală, ce conțin o cantitate mare de fibră.

Imediat ce observați prezența vreunui exemplar bolnav, izolați-l de restul grupului și mergeți cu el la un medic veterinar. De asemenea, nu înghesuiți un număr mare de indivizi într-un loc insuficient de mare.