Boli de nutriție și metabolism – cauze, primele semne

Spre deosebire de celelalte boli canine, bolile de nutriție și metabolism nu sunt transmisibile – ele „se fac” în timp, în urma unei diete neadecvate. În cazul în care nu sunt luate măsurile necesare (prima și cea mai importantă fiind trecerea la o dietă sănătoasă, fără compromisuri) bolile de nutriție pot da în timp complicații care pot afecta toate organele câinelui. Majoritatea nu sunt mortale, dar sunt foarte chinuitoare atât pentru câine cât și pentru stăpân. În plus, tratamentul complicațiilor și a afecțiunilor cronicizate durează mult, este dificil și costisitor.

Un câine care suferă de o boală de nutriție și metabolism ne transmite primele semnale de alarmă – vizibile prin modificări ale aspectului blănii și pielii-astfel, câinele va avea un aspect general nesănătos, blana mată, pielea uscată și fără luciu și va pierde păr în cantități anormale în afara perioadelor de năpârlire (primăvara și toamna). În cazul carențelor de minerale și vitamine unii câini încearcă să suplinească lipsa acestora prin tot felul de „obiceiuri inexplicabile”-vor linge pereții (lipsa de săruri de calciu), vor mânca pământ sau praf (lipsa de minerale) sau vor mânca mai multă iarbă decât de obicei (avitaminoze).

Foarte mulți proprietari de câini, deși își hrănesc prietenul cu mâncare uscată sau conservă (hrana echilibrată și completă), oferă câinilor în afara orelor de masă tot felul de „gustări” nesănătoase și nu își pot explica de ce animalutzul nu se simte bine! Una dintre aceste „gustări” este ciocolata, pe care mulți proprietari de câini o împart frățește cu animalutzul lor, fără a ști că îi fac rău; ciocolata este foarte toxică pentru câine. Dintre alimentele toxice face parte și banala ceapă; o porție prea mare sau consumată în timp poate fi fatală câinelui.

De aceea, mai ales pentru cei care se află la primul lor cățel, este recomandată mâncarea uscată, așa-numită mâncare industrială; iar pentru gustări (foarte utile în dresaj!!!) sunt recomandate cele care se găsesc în comerț și sunt destinate câinilor.

Prima măsură care trebuie luată în cazul în care cățelul suferă de o boală de nutriție este schimbarea dietei; acest lucru se face treptat, prin amestecarea hranei de înlocuit (în cantități din ce în ce mai reduse) cu hrana înlocuitoare, crescând progresiv cantitatea acesteia. Trecerea la altă hrană se face pe o perioadă care variază, în funcție de sensibilitatea cățelului, între 1 și 2 săptămâni. Noua hrană o vei alege după vizita la medicul veterinar, care va pune diagnosticul corect și va recomanda o dietă corespunzătoare.

Nu da câinelui vitamine și minerale fără a consulta în prealabil un medic! Îi poți face mai mult rău decât bine, pentru că atât carențele cât și supradozele sunt o sursă de probleme. În plus, câinele poate suferi de altceva și medicația „după ureche” nu face decât să amâne începerea unui tratament adecvat.

Mai jos ai un tabel cu cele mai frecvente boli de nutriție și metabolism.

Boala
Simptome
Prevenire
Tratament
Mortala
Hipocalcemia (Rahitismul)
Șchiopături, îngroșarea articulațiilor, „mătănii” la nivelul coastelor, picioare strâmbe, radio transparența (la raze x)
Administrarea de săruri de calciu și potasiu, vitaminele D, C și A („cure” de vitaminizare, în special primăvara)
Administrarea de calciu și potasiu (săruri), vitamina D3, sub supravegherea medicului
DA
Osteoporoza
Înmuierea oaselor prin deficit de proteine, deformări ale coloanei vertebrale, fracturi frecvente
Echilibrarea alimentației
Proteinoterapie, rație bogată în proteine, vitaminele A, C, D, B-complex, doze mici de Tiroxina sau hormoni steroizi, sub supraveghere medicală
NU
Diabetul zaharat
De multe ori se asociază cu obezitatea la cățelele castrate; poliurie, polidipsie, cheratită, leziuni cutanate
Alimentație echilibrat în funcție de vârsta, lipsa dulciurilor, NU ciocolată!
Dieta hipoglucidică (Royal Canin) și tratament medicamentos: hipoglicemiante (insulină, meguan etc), sub supraveghere medicală
DA
Subnutriția
Slăbire, piele cu elasticitate redusă, fără luciu
Alimentație echilibrată (sunt predispuse animalele răsfățate, obișnuite să mănânce ceea ce vor, nu ceea ce trebuie)
Echilibrarea alimentației, vitaminoterapie, proteinoterapie, la recomandarea medicului
NU
Eczema (Dermatita alergică) Prurit, alopecie (în zona cozii, lateral torace, lateral abdominal) Alimentație rațională (fără exces de proteine) Regim alimentar, antihistaminice la recomandarea medicului veterinar
NU