Pisicile se pot îmbolnăvi prin contact direct cu unele substanțe sau cu alte animale. Pentru mare parte din bolile contagioase ale pisicilor există vaccinuri. Țineți minte că și pisicile ținute în interior se pot îmbolnăvi de o boală contagioasă și trebuie vaccinate preventiv. Afecțiuni periculoase pot fi transmise pisicilor prin intermediul stăpânului sau din cauza ieșirilor din casă pe ascuns. Urmează o listă cu unele dintre cele mai întâlnite boli contagioase ale pisicilor.
VIRUSUL IMUNODEFICIENȚEI FELINE – această boală, numită și FIV, este echivalentul pisicilor la HIV (Human Immunodeficiency Virus). Ca și în cazul oamenilor, această boală compromite sistemul imunitar, favorizând apariția cancerului, infecțiilor și a altor boli grave. Această boală este incurabilă și se transmite prin saliva animalului. Contrar ideilor preconcepute, Feline Immunodeficiency Virus nu se transmite în timpul împerecherii. Exemplarele infectate pot să nu arate semne ale bolii mulți ani, dar trebuie ferite de contactul cu alte pisici. Printre cele mai întâlnite simptome sunt anemia, gastroenterita, diareea și infecții ale pielii, ochilor, tractului urinar, etc. Trebuie să fiți pregătiți să tratați imediat și ferm orice problemă de sănătate.
BORDETELLA – este o afecțiune respiratorie ușoară, care se declanșează deseori în locurile cu multe pisici, ca adăposturi și crescătorii (această infecție este cunoscută și ca „tusea de crescătorie”). Boala este declanșată de bacteria Bordetella bronchiseptica și este mai întâlnită la câini decât la pisici. Bordetella este transmisă prin aer, câinii putând îmbolnăvi pisicile și invers. Există un vaccin, iar la primele semne ale bolii (scurgeri nazale și ale ochilor, febră, tuse, pierderea apetitului, depresie) trebuie să mergeți cu pisica la veterinar.
CHLAMYDIA – este o afecțiune respiratorie a cărui simptom principal este apariția conjunctivitei. Boala, numită și Chlamydophila felis, atacă celulele mucoase ale conjunctivei, intestinelor și a canalelor genitale. În cazul puilor, boala poate declanșa pneumonia. Chlamydia se transmite prin contact direct cu o pisică infectată, iar puii se pot îmbolnăvi în timpul nașterii. Această afecțiune apare, de obicei, la pui între cinci și nouă luni și la pisici care trăiesc în locuri aglomerate, precum adăposturile. Chlamydia este tratabilă, folosindu-se unguente antibiotice (de obicei, tetraciclină).
PANLEUKOPENIA – este produsă de un virus intestinal foarte periculos, care atacă celulele intestinale și măduva osoasă. Virusul care provoacă această boală poate supraviețui în afara unei gazde pentru mai multe luni. Pot fi afectate pisici de orice vârstă, însă boala este mai întâlnită la pui. Cele mai întâlnite simptome ale bolii sunt: depresia, pierderea apetitului, febra, vomarea, diareea și deshidratarea. Palparea zonei abdominale poate fi foarte dureroasă pentru pisicile bolnave. Odată infectată, o pisică poate muri în primele cinci zile, dacă nu este tratată. Cea mai întâlnită sursă de infectare este contactul direct cu urină, fecalele, saliva sau vomă unei pisici bolnave. O altă sursă de infectare pentru pisici poate fi un om care a intrat în contact cu o altă felină bolnavă. Femelele gestante infectate vor naște pui bolnavi.
LEUCEMIA PISICILOR – este un virus foarte contagios și periculos. Boala se transmite prin contact direct cu salivă, secrețiile nazale, urină, fecalele sau laptele unei pisici infectate. Leucemia felină contribuie la instalarea cancerului și slăbește sistemul imunitar al animalului. Există un vaccin pentru această boală, dar nu este 100% sigur. Când achiziționați o pisică, este foarte bine să îi faceți teste medicale pentru identificarea acestei boli. Leucemia pisicilor nu se transmite la om și pisicile bolnave pot trăi mulți ani fără probleme. Printre simptomele leucemiei feline se numără scăderea apetitului, febra, apatia, infecții secundare cauzate de slăbirea sistemului imunitar, respirație dificilă și gingivită.
RINOTRAHEITĂ VIRALĂ FELINĂ – este o boală care afectează aparatul respirator superior și este cauzată de un vius herpetic care se transmite prin saliva pisicilor. Această afecțiune poate fi fatală pentru pui. De asemenea, unele pisici pot fi decât purtătoare ale virusului, pe care îl pot da altor patrupede. Printre cele mai întâlnite simptome sunt strănutul, secreții nazale, conjunctivita (ce poate duce la ulcer ocular), febra, pierderea apetitului, depresie sau pneumonia. Boala este incurabilă și se poate manifesta în mod sever de mai multe ori pe parcursul vieții. Tratamentul poate decât să reducă disconfortul din timpul perioadelor când virusul devine activ.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain