Orice boală care se transmite de la animal la om se numește generic zoonoza. Zoonozele de care sunt răspunzătoare pisicile sunt de natură diversă, și pot fi contractate cu ușurință de către oamenii cu care pisica bolnavă vine în contact.
Prevenirea se face în general prin păstrarea regulilor elementare de igiena (curățarea și dezinfectarea periodică a lădiței cu nisip, spălarea mâinilor după contactul cu pisica) precum și prin deparazitarea sezonieră și vaccinarea periodică a pisicii.
Micozele și eczemele sunt des întâlnite și se contractează prin contactul direct cu secrețiile, blana și pielea animalului bolnav. Zoonozele provocate de ciuperci (fungi) sunt foarte greu de tratat corespunzător deoarece, deși există unguente fungicide eficiente, sporii ciupercilor sunt greu de eliminat din locuința contaminată și recidivele sunt frecente.
Infecțiile bacteriene sunt de obicei agenți infecțioși secundari, care urmează sau însoțesc infecții de natură virală sau micobacteriana. Infecțiile bacteriene cele mai răspândite sunt datorate unor bacterii ca streptococii, campilobacter și stafilococii. Tratamentul se face prin administrarea de antibiotice cu spectru larg, la recomandarea medicului specialist, atât în cazul pisicilor bolnave, cât și în cazul omului.
Conjunctivita felină, infecțiile cu salmonella (de la pisicile hrănite cu carne crudă de pasăre) sau pasteurella se pot transmite cu ușurință la om, simptomele variind: febră, inflamații, amigdalită, faringită etc.
O altă bacterie care poate cauza zoonoze este helicobacter pylori, care, odată ajunsă în organismul uman cauzează ulcere gastrice, greu de tratat datorită rezistenței bacteriei la antibiotice.
Una dintre bolile cauzate de microorganisme protozoare este toxoplasmoza, o zoonoză cauzata de toxoplasma gondii. Toxoplasmoza umană poate fi asimptomatică sau simptomele pot trece neobservate, deoarece sunt similare unei banale răceli. În anumite cazuri toxoplasma gondii formează chisturi localizate pe diverse organe și rămâne în stare latentă, fără a afecta organismul. Cel mai mare pericol al acestei zoonoze constă în faptul că, la om, se transmite congenital, de la femeia gravidă la făt, caz în care poate cauza malformații grave ale acestuia. Cu toate acestea, pisica reprezintă unul dintre factorii minori de risc în contractarea acestei boli de către om, majoritatea cazurilor de toxoplasmoză datorându-se în special ingestiei de carne contaminată, insuficient prelucrată termic. Însă, în cazul în care vă decideți să aveți un copil și dețineți o pisică sau aveți obiceiul de a consuma friptură în sânge sau produse lactate nepasteurizate, este bine să vă efectuați analizele necesare, pentru detectarea unei eventuale infecții.
Dacă aveți pisică, una dintre măsurile de precauție suplimentare pe care le puteți lua împotriva contractării acestui microorganism parazit este să curățați zilnic lădița pisicii, întrucât toxoplasma gondii, în formă ovocitara în care apare în fecale, nu este transmisibilă decât după 4-5 zile de la excreția în mediul extern.
De asemenea, evitați carnea crudă și produsele lactate nepasteurizate în alimentația pisicii.
Virușii sunt în general specifici fiecărei specii, astfel încât rabia (turbarea) pare să fie unica boală de natură virală care se poate transmite de la pisică la om.
Parazitozele externe și cele interne se pot transmite cu ușurință de la pisică la om; de aceea, este indicat să efectuăm deparazitarile interne și externe sezonier (de două ori pe an, primăvara și toamna), pentru a evita atât infestarea pisicii, cât și a noastră.