Insuficieneța glandelor exocrine la nivelul pancreasului
Pancreasul este o glandă de dimensiune mare situată în partea anterioară a abdomenului într-o curbură a duodenului. Este compus atât din glande exocrine cât și din glande endocrine. Glandele exocrine sunt responsabile cu producerea de enzime care ajută la digestia carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. La nivelul pancreasului este de asemenea produs și bicarbonat de sodiu care în combinație cu enzimele formează sucul pancreatic. Glandele endocrine ale pancreasului sunt cele care produc hormoni, din care cel mai important este insulina. Acești hormoni ajung în organism menținând nivelul de energie al acestuia în limite normale.
Insuficiența exocrină este rezultatul unui număr scăzut de astfel de glande și duce la incapacitatea organismului de a digera mâncarea îngurgitată producându-i astfel câinelui o stare de real disconfort și de malnutriție.
Semne
Unul din primele semne și unul din cele mai evidente este scăderea în greutate în condițiile în care câinele prezintă un apetit normal sau chiar mai ridicat decât cel normal. Acesta este un semn specific al acestei boli, alte semne de îmbolnăvire sunt apatia, pierderea poftei de viață, nervozitate.
Unii câini încep prin a-și mânca propriile fecale, în teorie se consideră că acest lucru se întâmplă deoarece enzimele care ar trebui să ajungă în organism sunt eliminate prin fecale nedigerate și prin acest tip de comportament câinele încearcă să le recupereze.
Această boală este relativ des întâlnită la câinii din rasă Ciobănesc German, dar nu numai, orice câine din orice rasă poate fi afectat de această boală.
Insuficiența glandelor exocrine poate apărea la orice vârstă, în cazul câinilor care au o vârstă mai înaintată boala poate apărea pe fondul altei boli cronice a pancreasului – pancreatită cronică. Viermii și alți paraziți intestinali pot contribui la apariția bolii, este încă un motiv pentru care deparazitarea internă să se realizeze regulat.
Diagnostic
Analiză fecalelor va indică cauza bolii și aceasta poate fi confirmată cu ajutorul analizelor de sânge. Pentru că această stare se poate datora atât insuficienței enzimatice cât și pancreatitei biopsia s-ar putea să fie necesară pentru a determina cu siguranță cauza bolii.
Odată stabilită insuficiența pancreatica medicul va trebui să facă și analize pentru a stabili dacă este posibilă sau nu apariția diabetului zaharat pentru că pancreasul este implicat și în producerea de insulină.
Tratament
Câinii care suferă doar de insuficiență pancreatică, și nu și de diabet pot fi tratați cu succes doar prin modificarea dietei și cu administrarea de suplimente nutritive ( sub formă de tablete, capsule sau pudră) care se pot amesteca în mâncare. O serie de medicamente se pot administra la recomandarea medicului. Porțiile de mâncare vor fi administrate în cantități mai mici dar mai des.
Dacă câinele a slăbit foarte mult activitățile fizice vor fi oprite pentru o perioadă până acesta începe să recâștige în greutate. Ca și în cazul tratamentului pentru diabetul zaharat dieta va deveni un mod de viață în cazul afecțiunilor severe, s-au întâlnit cazuri în care câinele s-a vindecat spontan, dar, de cele mai multe ori tratamentul se va administra pe tot parcursul vieții.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM