Numele acestui papagal vine pe de-o parte de la zona din care provine – Insula Biak – și, pe de altă parte, de la specia de papagali din care face parte, și anume – Eclectus.
Biak Eclectus este un papagal mic ca dimensiune și este considerat ca unul dintre cei mai deosebiți papagali Eclectus datorită coloritului sau intens, mai ales în nuanțe de roșu, și al sociabilității.
În mediul natural Biak Eclectus trăiește în păduri unde își construiește cuibul în copaci înalți, cuibul având formă de baldachin. Grupurile de papagali sunt formate în marea majoritate din perechi, ceilalți papagali ajutând perechea dominantă să crească puii. În captivitate nu se simt bine când sunt ținuți separat de perechea lor, astfel că este mai bine să cumpărați o pereche de papagali decât unul singur.
Biak Eclectus se hrănește cu multe fructe și vegetale proaspete și de asemenea cu o mare varietate de semințe. În colivie trebuie să aibă la dispoziție bucăți de lemn moale pentru a le ciugului, este o modalitate de a-și toci ciocul.
Acești papagali sunt gălăgioși dar nu atât de tare încât să îi deranjeze pe cei din jur, pentru a-l face să tacă nu este nevoie decât să dați drumul unui radio, vor fi atenți la muzica de la radio și nu vor mai face gălăgie, în acest timp pot învață să și vorbească.
Au nevoie de multă lumină și le place să fie udați de ploaie.
La maturitate măsoară între 32 și 35 de centimetri în lungime, deci au nevoie de o colivie spațioasă. Pot părea papagali de dimensiuni mari dar în comparație cu ceilalți papagali din specia Eclectus ei sunt unii dintre cei mai mici. Anvergura aripilor ajunge la maturitate până la 25 de cm.
Textura pufului este diferită de cea a altor papagali fiind asemuită cu părul uman, masculul prezintă puf de culoare galben verzui pe cea mai mare parte a corpului, penele de pe aripi au culoarea albastru închis cu terminații verzi, coada este verde amestecată cu pene de culoare galbene. Femela are penele de culoare roșie cu albastru închis sub aripi, de asemenea au o dungă închisă la culoare pe sub gât, aripile au același colorit ca și cele ale masculului, culorile capului diferă însă la femelă față de mascul. Un astfel de papagal are penajul format din o mulțime de culori foarte frumoase și mai ales din multe umbre și degradeuri.
Îngrijire
Sunt papagali destul de greu de îngrijit dar nu imposibil, principalele probleme pe care le ridică sunt: smulsul penelor ( își smulg singuri penele) și dieta, având tractul intestinal mai lung decât ceilalți papagali au nevoie de cât mai multe fructe proaspete.
Pentru a nu-și smulge singuri penele asigurați-vă că are la dispoziție destule jucării și bucăți de lemn pe care să la ciugulească și aveți grijă ca locul în care stau închiși să fie suficient de mare pentru a se putea mișca în voie.
Obiceiul de a-și smulge penele mai poate apărea și ca urmare a stresului, a schimbării dietei sau a schimbării climei.
Înmulțire
Biak Eclectus se înmulțesc o dată pe an, în jurul vârstei de 2-3 ani ajung la maturitatea sexuală. În apropiere de momentul împerecherii femela poate deveni foarte agresivă chiar și cu stăpânul sau cu perechea sa. Înainte de a depune ouăle, femela își va petrece aproape tot timpul aranjând cuibul pentru a fi cât mai confortabil pentru ea și viitorii pui.
În medie femela depune 2 ouă, deoarece va sta aproape tot timpul să clocească ouăle și nu se va depărta de cui existând astfel riscul de a le sparge accidental, este indicat ca forma cuibului să fie în formă de L, pentru ca pasărea să aibă loc să se miște și ouăle să fie în siguranță în tot acest timp.
Femela își va cloci ouăle timp de 4 săptămâni, puii nou născuți vor stă în apropierea cuibului aproximativ 75 de zile după care se pot hrăni și îngriji singuri.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM