Astmul, cunoscut și ca afecțiune a bronhiilor, alergie a bronhiilor, bronșită sau astm alergic, în cazul felinelor este similar cu boală care afectează și oamenii.
Crizele de astm apar atunci când căile respiratorii se blochează, cauzând spasme și incapacitatea de a respira. Atacurile de astm pot fi minore dar și severe, și odată boala apărută pisica trebuie îngrijită pe tot parcursul vieții. O pisică astmatică, în momentele în care boala se manifestă, începe să tușească foarte tare și să expectoreze un fel de mucus; simptomele sunt aceleași ca și atunci când înghite „mingi de păr”, diferența este că nu va expectora nici un fir de păr. De asemenea pisica poate respira foarte repede, cu gura deschisă, încercând să capteze cât mai mult aer în plămâni. Alte simptome se manifestă sub forma de letargie, schimbarea culorii buzelor și a gingiilor în vinețiu, respirație neregulată. Simptomele apar și dispar, nu se manifestă continuu. Multe pisici nu manifestă nici un fel de simptome între perioadele de criză astmatică.
Simptomele diferă mult de la o pisică la alta, unele nu manifestă decât tusea specifică bolii, altele pot manifesta toate simptomele prezentate mai sus. Un alt „punct de reper” sunt ochii, în cazul pisicilor astmatice în jurul ochilor se formează o pojghiță de mucus.
Pentru a nu vă alarma la orice repriza de tuse există o serie de indicatori în ceea ce privește astmul
- Tusea: dacă aceasta durează mai mult de cinci minute sau se manifestă de mai mult de două ori pe oră de 3-4 ori pe zi, mergeți la veterinar.
- Respirația: respirația normală este de 20-30 de inspirări și expirări pe minut, ce depășește 30 de inspirări și expirări pe minut indică o posibilă inflamare a căilor respiratorii. Dacă numărul inspirațiilor și expirațiilor depășește 40, atunci pisica dumneavoastră are nevoie de tratament imediat, dacă acest număr depășește 60 este un indicator că animalul are o boală respiratorie gravă.
- Pulsul: un puls normal, în stare de repaus ajunge la o medie de 130 de bătăi pe minut. Pulsul pisicii se simte în aceleași locuri ca și la oameni : gât și încheietură.
Dacă observați simptome ce vă duc cu gândul la astm duceți animalul la un medic veterinar. Diagnosticul este destul de greu de pus așa că, în general, mai întâi se exclude posibilitatea unei alte boli cum ar fi: cancer la plămâni, paraziți la nivelul plămânilor și al inimii, infecții respiratorii, cardiomiopatie.
Testele care pot fi făcute pentru a diagnostica astmul sunt: raze X la nivelul pieptului, analize de sânge și lavaj bronhoalveolar – prelevarea unei mostre de mucus și studierea ei la microscop.
Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medic este important să îi administrați pisicii și alte tratamente ajutătoare cum ar fi oxigenarea cu ajutorul unui tub special, acesta se procură tot din cabinetele medicale iar medicul veterinar vă va da toate indicațiile care va trebuie pentru a aplica procedura acasă; un alt tip de tratament care se aplică din ce în ce mai mult atât în afecțiunile umane cât și în cele animale este acupunctura.
O altă operațiune pe care trebuie să o parcurgeți este aflarea cauzei care provoacă alergie. Găsirea sursei care-i provoacă alergie nu este o treabă ușoară având în vedere că poate să fie doar un lucru sau o combinație de mai multe astfel de surse. Cele mai frecvente alergii apar din cauza: polenului, fumului, produselor folosite pentru curățenie în casă, stresului, vaccinurilor, aerului prea umed sau prea uscat, efortului fizic sau din cauza mâncării. Partea bună este că o dată cauza găsită și eliminată poate duce la regresul și dispariția bolii.
Pentru că unele surse nu pot fi eliminate definitiv (polen, praf), odată cu descoperirea substanței la care pisica este alergică se pot administra vaccinuri contra alergiilor la acel sau la acele produse. Substanțele conținute de vaccin dezvoltă sistemul imunitar al pisicii, vaccinul trebuie administrat periodic, iar după administrarea lui, cel puțin prima dată, pisica trebuie să rămână sub observația medicului pentru a nu exista reacții adverse.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM