Argumente pro și contra introducerii cărnii crude în dieta câinelui

Deși carnea este un aliment indispensabil în dieta câinelui, problema administrării ei în stare crudă a fost și este încă un subiect controversat printre specialiștii în nutriție canină, medicii veterinari și crescători. Părerile sunt împărțite, așadar vom prezenta în continuare argumentele pro și contra ale fiecărei “tabere”.

PRO

Specia canină este la origine sălbatică, prădătoare și carnivoră, astfel:

  • Dentiția este formată pentru a apuca și sfâșia
  • Câinele înghite hrana fără să o mestece
  • Intestinul subțire al câinelui are o lungime redusă, comparativ cu al omnivorelor și erbivorelor
  • Corpul este adaptat vânatului iar instinctele de vânător sunt evidente.

De asemenea, câinele sălbatic nu avea acces la carne prelucrată termic. În plus, prin prelucrarea termică a oricărui aliment se distruge o mare parte din nutrienții conținuți de acesta.

CONTRA

În sălbăticie, vânatul era accesibil câinelui în întregime, acesta devorând atât pielea prăzii (inclusiv blana sau penele) și conținutul, în general vegetal, al stomacului acesteia.

Câinele domestic trebuie să primească o cantitate suficientă de materii vegetale care să asigure necesarul de nutrienți conținuți de acestea.

Neprelucrată termic, carnea poate fi infestată cu paraziți, dintre care cei mai cunoscuți sunt: trichinella spiralis (care cauzează trichineloza), taenia dypilidium, taenia echinococcus, taenia diphylobotrium latum, taenia coenurus (care cauzează teniaze) etc. Astfel avantajul păstrării nutrienților în carnea crudă este contracarat de dezavantajul posibilității infestării cu endoparaziți, care se distrug în mod normal prin prelucrare termică.

Dacă optați pentru administrarea cărnii crude câinelui dumneavoastră, este recomandabil să vă asigurați că este proaspătă și controlată sanitar – veterinar; de asemenea, alegeți carne de vită sau de pasăre, întrucât carnea de porc se digeră greu.

Carnea, prelucrată termic sau crudă, trebuie să constituie cca. 40% din rația zilnică a câinelui. Pentru a evita situațiile în care câinele “alege” carnea și lasă restul în vas, se recomandă să dați carnea prin mașina de tocat sau să o tăiați în bucățele cât mai mărunte și să o amestecați cu restul mâncării.