Atât oamenii, cât și animalele își adaptează comportamentul în funcție de stările fizice și psihice prin care trec. Schimbarea comportamentului este primul semn că se întâmplă ceva cu felina dumneavoastră. Semnele sunt multiple și pot arăta atât o stare de bine – chef de joacă, poftă de mâncare, cât și o stare mai puțin bună – lipsa apetitului, agitație, moleșeală, căderea părului etc. Toate aceste ultime semne enumerate sunt „folosite” de către pisică pentru a semnala că ceva nu este în regulă cu starea ei de sănătate psihică, practic organismul pisicii răspunde cu reacții fiziologice la stimulii psihici.
Cu toții știm că, atunci cad avem o zi mai puțin bună și suntem foarte stresați, tot ce ne dorim este ca aceasta să se termine cât mai repede și să putem sta într-un loc primitor și liniștit. La fel ca și noi, pisicile pot trece prin stări depresive sau de anxietate.
Semenele transmise sunt de natură comportamentală – manifestări de apărare; fug de eventualii / potențialii / presupușii agresori (în special alte pisici dar și de alte animale sau de oameni), se ascund, urinează în locuri nepermise (pe covor, în pat), aleargă după alte animale sau după oameni, evită să fie atinse. Toate acestea au la bază anxietatea; manifestările diferă de la o pisică la alta în funcție de personalitatea fiecăreia și de mediul în care trăiește.
Dacă pisica dumneavoastră manifestă unul din comportamentele menționate, este necesar un control imediat și aplicarea tratamentului prescris de veterinar. Starea de anxietate nu este comparabilă cu setea, de exemplu, necesitate pe care pisica o va rezolva singură, bând apă. Fără ajutorul imediat al dumneavostră și al medicului starea ei nu va face altceva decât să se înrăutățească și tratamentul va dura mult mai mult până să aibă rezultate.
Pisicile domestice sunt, de fapt, la origini animale sălbatice, crescute în libertate, și oricât s-au străduit oamenii să le adapteze la mediul lor de viață, unele trăsături de animal sălbatic încă sunt evidente. Mediul în care trăiesc acum, în special pisicile de apartament, fără alte animale în jur, fără posibilitatea de a vâna, zgomotul orașului, civilizația, poate duce la stres și anixietate.
Cauze care pot duce la anxietatea felină:
- schimbări de mediu: mutări în locuință nouă, renovări, limitarea accesului la anumite încăperi (în cazul în care în familie apare un copil, de exemplu), achiziționarea de mobilier nou etc, relocare temporară (la prietenii stăpânilor, pe perioadele de vacanță);
- schimbări de dietă: schimbările de dietă pot fi conform cu recomandările medicului, ca parte a unui tratament sau ca urmare a alegerii de către stăpân a unui produs considerat mai bun sau mai potrivit;
- schimbări ale programului stăpânilor: atât orele prelungite la serviciu (caz în care pisica este nevoită să petreacă mai mult timp singură) cât și vacanțele (când stăpânii, dimpotrivă, petrec mai mult timp acasă ca de obicei);
- apariția unui nou membru al familiei: fie el un copil, o pisică sau alt animal, pisica va fi stresată de noul membru al familiei, pe care inițial îl va respinge;
Pentru că factorii de mediu nu pot fi îndepărtați și nici apartamentul dumneavoastră nu-l puteți transforma în așa fel încât pisica să se simtă ca în mediul ei natural, tot ce puteți face este să o îngrijiți, să mențineți schimbările necesare la o limită minimă și să-i oferiți un loc plăcut în care să trăiască, multă afecțiune și mai ales, dacă apar semne îngrijorătoare să aplicați cât mai repede tratamentul adecvat.
Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM