Animale de casă cu handicap – Orbirea

Majoritatea proprietarilor de animale de companie sunt preocupați de obișnuirea câinelui cu regulile casei sau de dezvățarea pisicii care zgârie canapeaua. Situația se complică atunci când intervine un handicap și toate lucrurile pe care le considerai ușoare pentru tine și patrupedul tău necesită deodată mult mai multă atenție.

Problemele de comportament și corectarea lor sunt doar o parte normală a zilelor petrecute alături de animalul de companie, dar instalarea unui handicap, precum pierderea vederii, poate fi traumatizantă atât pentru patruped cât și pentru stăpân. Supărarea de după momentul îmbolnăvirii trebuie să fie însă de scurtă durată pentru că viața continuă și poate aduce ani plini de fericire pentru stăpân și companionul acestuia. Câteodată viața este nedreaptă și trebuie să fii pregătit pentru o astfel de situație.

Pierderea vederii animalului de casă poate să fie declanșată de boli precum glaucomul (care este tratabil) sau afecțiuni genetice care provoacă orbire ireversibilă (de exemplu, atrofie progresivă a retinei). Vizitele regulate la veterinar și cunoașterea predispoziției patrupedului tău la o anumită boală pot să te ajute la monitorizarea stării de sănătate a animalului și la intervențiile făcute la timp. Unele boli progresează încet, acordând timp animalului și proprietarului să se obișnuiască cu situația. Totuși, există cazuri în care pierderea vederii poate fi provocată de un eveniment brusc sau de instalarea rapidă a unei boli.

Un lucru esențial de știut, când te afli în situația de a deține un animal de companie orb, este că patrupedele domesticite sunt foarte dependente de stăpânii lor. Siguranța, confortul și starea generală de fericire a animalului orb rămân principalele priorități ale proprietarului. Ca în cazul oricărei schimbări, este nevoie de o perioadă de acomodare. Animalul va avea nevoie de suport și încurajare pentru a se simți în siguranță iar orice situație potențial periculoasă trebuie luată în considerare. Protecția față de picioarele de la mobilă și colțurile ascuțite este un prim pas pentru a te asigura că în primele zile fără vedere nu se petrec accidente care să facă animalul să sufere. Compasiunea și empatia sunt esențiale pentru a înțelege noile nevoi ale animalului tău orb.

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru animalul care și-a pierdut vederea:

  • nu mișca prea mult mobila pentru că animalul se va simți în siguranță într-un loc familiar
  • încearcă să îi limitezi animalului accesul la scări până când ai reușit să-l reinstruitesti cum să meargă pe ele
  • când te apropii de animal sau inaite de a-l mângâia, vorbește-i ușor pentru a-l nu lua prin surprindere
  • niciodată nu lasă un animal orb să meargă singur pe afară
  • încearcă să cobori la nivelul animalului pentru a-i înțelege mai bine nevoile
  • holurile lungi și goale sunt ideale pentru joacă
  • mergi mai încet când plimbi câinele pentru că mirosul a devenit mult mai important pentru animal
  • cumpără o lesă rigidă pentru că poți indica mai ușor direcția în care dorești să te deplasezi
  • începe să folosești noi comenzi precum „urcă” sau „coboară” pentru a ajuta patrupedul să folosească scările
  • pune un clopoțel la gâtul celorlalte animale din casă pentru a le face mai ușor de identificat de către patrupedul orb

De-a lungul fiecărei schimbări ce va surveni în viața animalului tău ține minte că încurajarea acestuia și dovezile de prețuire vor face din cățel sau pisică în continuare un prieten devotat și iubitor.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain