Amenajarea cuștii potrivite

Porumbeii și guguștiucii sunt de obicei crescuți în captivitate în cuști speciale denumite aviarii care, pentru a preveni „evadarea” păsărilor, sunt protejate de plase din sârmă. Este dificil să creșteți un porumbel în apartament, mai ales pentru că au nevoie de spațiu și pentru că se adaptează foarte greu vieții de interior. Așadar, este indicat să aveți un spațiu în aer liber pe care să-l puteți amenaja pentru creșterea porumbeilor.

Aviariile se amenajează pe o fundație de beton de aproximativ 30-35 de centimetri grosime, pentru a evita situațiile în care șobolanii sau alte animale pătrund în aviar, săpând tunele pe sub plasă din sârmă. O alternativă la turnarea fundației de beton este îngroparea plasei-ale cărei ochiuri trebuie să fie suficient de dese-în pământ, până la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri.

Dimensiunile aviariilor se stabilesc în funcție de numărul de păsări pe care le vor adăposti și este bine ca spațiul să fie cât de generos posibil; de asemenea, trebuie luat în considerare faptul că de obicei este mai importantă lungimea și lățimea, decât înălțimea aviarului.

Ochiurile plasei din care este construit aviarul trebuie să fie suficient de dese încât să nu permită pătrunderea în aviar a altor animale (în special pisici) sau a păsărilor de pradă.

În interiorul aviariilor, dacă spațiul permite, este recomandabil să plantați arbuști și copăcei care, pe lângă aspectul plăcut, mai aproape de mediul natural, facilitează alegerea de locuri de cuibărit și împerechere pentru locatarii aviarului.

Tot în interiorul aviarului se amenajează și adăposturi plasate la o oarecare înălțime față de sol, cu acoperiș, pereți și „ușă” (o deschidere în peretele frontal), de obicei din lemn, în care porumbeii se pot adăposti atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul ca păsările au nevoie de suporți pe care să poată stă la înălțime, în funcție de ierarhia pe care și-o stabilesc în cadrul grupului. Astfel, vom amenaja câteva bare de lemn, așezate orizontal și fixate în lateralele aviarului, pe care porumbeii să se poată așeza și odihni.

În cazul în care intenționăm ca porumbeii să se înmulțească în aviar, vom agăța coșulețe de răchită sau din alt material natural în diverse locuri atât în aviar cât și în interiorul adăposturilor, pentru a fi la îndemâna femelelor și a se potrivi cu alegerea fiecăreia dintre ele. Tot în acest scop, vom pune la îndemână, eventual presărat pe sol, fân și iarbă uscată, din care femelele își vor putea construi cuibul.

Spațiile destinate hranei și apei trebuie fixate în așa fel încât porumbeii să nu poată să le răstoarne și nici să le murdărească de materii fecale. De asemenea, bolurile și vasele de mâncare și apă trebuie să fie ușor accesibile porumbeilor și ușor de întreținut și de curățat, întrucât menținerea igienei în aviar implică schimbarea frecventă a apei de băut, igienizarea cuștilor (adăposturilor) și curățarea solului de dejecții de două ori pe zi.