„Bună seara!
Am castrat cățelușa și a intrat în călduri din nou. E normal? Am înțeles că nu i s-a extirpat și uterul. E risc de piometru?
Cățelușa are activitate sexuală în timpul căldurilor. Ce trebuie să fac?
Mulțumesc pentru răspuns.”
_________________________
Sterilizarea femelelor se poate face chirurgical în două moduri: fie se extirpă numai țesutul ovarian (ovariectomie), lăsându-se uterul la locul lui, fie se face ovarihisterectomie, adică se excizează și uterul, împreună cu ovarele. Deși ovarihisterectomia este de preferat, în anumite situații și din anumite motive medicul poate decide să lase uterul intact, eliminând numai ovarele.
Dacă, în urma ovariectomiei, cățelușa intră totuși în continuare în călduri, înseamnă că excizia țesutului ovarian nu a fost completă și, din această cauză, în organismul femelei se produc încă hormoni sexuali care generează apariția căldurilor. În general această situație apare atunci când anatomia femelei sterilizate poate compromite excizarea completă a țesutului ovarian, fie din cauză că medicul nu observă, în timpul operației, că a mai rămas țesut ovarian neexcizat, fie pentru că țesutul în cauză este „mascat” de alte organe și/sau nu a putut fi îndepărtat.
De asemenea, mai există posibilitatea ca, deși excizia țesutului producător de hormoni sexuali să fie completă, căldurile să se manifeste pentru o scurtă perioadă ulterioară operației, din cauza remanenței hormonilor produși în organism anterior sterilizării; dacă aceasta este situația, veți observa că, după o perioadă care poate varia în timp, în funcție de particularitățile organismului femelei, aceasta nu va mai intra în călduri.
În ceea ce privește riscul apariției piometrului, în cazul femelelor sterilizate prin ovariectomie, câtă vreme organul predispus este încă prezent, potențialul pericol nu este eliminat decât într-o mică proporție. În plus, dacă femela prezintă încă simptomele specifice căldurilor, riscul apariției piometrului crește, ajungând să fie echivalent cu riscul de a face piometru al cățelelor nesterilizate.
Ovariectomia, așadar, nu previne decât apariția sarcinilor nedorite, riscul de piometru rămânând prezent. În această situație, aveți două posibilități-fie mergeți la medicul veterinar și cereți extirparea uterului (histerectomie), explicându-i și problema reapariției căldurilor, fie vă asumați riscul că femelă să poată face piometru la un moment dat, supraveghind cu atenție orice comportament sau simptom asociat (secreții neobișnuite, cățeaua se linge des în zona vulvară, apatie, febră, lipsa apetitului etc) pentru a putea interveni cu tratament de urgență în cazul în care situația o va cere. Important este însă să știți că, odată cu înaintarea în vârstă, orice intervenție chirurgicală va comporta un risc crescut pentru cățelușă, ceea ce înseamnă că este totuși preferabil să interveniți cât mai devreme.
Dacă femela are contact sexual cu un mascul în timpul acestei perioade de pseudocalduri, riscul de a rămâne însărcinată este minim, dar nu inexistent. Așadar, este de preferat să separați femela de mascul în această perioadă.