Alexandru cel Mare sau Marele Alexander

Numele acestei râse este evident că vine de la numele lui Alexandru cel Mare, care a adus această specie din India în Europa. Până când Alexandru cel Mare a ajuns în India, papagalii erau folosiți și pentru hrană; Alexandru cel Mare, fiind un iubitor de păsări, a interzis această practică. Ulterior penele acestor papagali au fost folosite pentru împodobirea hainelor sau a părului.

Alexandru cel Mare este un papagal foarte colorat, corpul este verde iar aripile au pete maronii. Masculii au în jurul gâtului un inel colorat în negru și roz. Cu toate că au ciocul foarte mare, sunt cunoscuți ca papagali care nu ciupesc și nu mușcă, din contră, Alexandru cel Mare este un papagal afectuos și prietenos.

Sunt foarte inteligenți, învață nu numai sunete și voci ci și mimică. Sunt foarte curioși și sociabili, oriunde se află stăpânul vor să fie și ei și, mai ales, vor să vadă ce face stăpânul, locul lor preferat fiind pe umărul acestuia. Poate fi o pasăre foarte gălăgioasă dar dacă este crescut într-un mediu liniștit se va adapta și nu va face foarte multă gălăgie.

Ca tuturor papagalilor, Marelui Alexandru îi place să „mestece” tot felul de lucruri; mâncarea trebuie să fie moale pentru a putea rupe cu ușurință bucățele din ea. Între zăbrelele coliviei puteți lasă smochine, bucăți de măr, morcovi etc.. Pe lângă acestea, ideal este să aibă la dispoziție jucării pentru papagali. Pe lângă aceste fructe și legume mai mănâncă și semințe, nuci, chiar și florile îi plac; în mediul natural Alexandru cel Mare este cunoscut ca o specie ce aduce daune plantațiilor de grâu, orz și livezilor de fructe.

Alexandru cel Mare este cel mai mare papagal ca dimensiuni.

Alexandru cel Mare face parte din papagalii rangului Amazon, sunt cunoscute 27 de specii ca făcând parte din acest rang. Toate cele 27 de specii sunt vorbitoare, unele învață mai multe cuvinte decât altele, aceasta bineînțeles cu ajutorul oamenilor, a căror mimică o pot reproduce.

În cazul în care vreți să aveți un astfel de papagal în casă trebuie să știți că au nevoie de mult timp liber din partea dumneavoastră, dacă nu dispuneți de acest timp, atunci gândiți-vă să luați o pereche, având în vedere că sunt păsări sociabile se plictisesc singure și, în loc să aveți parte de un papagal vesel și vioi când ajungeți acasă, o să găsiți o pasăre tristă și fără chef de viață; dacă însă sunt doi atunci își vor ține companie unul altuia.

Cușca unui astfel de papagal trebuie să fie suficient de mare pentru a nu se simți sufocat între zăbrele; când luați o colivie gândiți-vă la dimensiunile păsării la maturitate. Oricum este bine să o lăsați cât mai mult liberă, dar sub supraveghere.

Durata de viață a acestor papagali este foarte marepână la 80 de ani – dacă aveți grijă de el așa cum trebuie, chiar și nepoții dumneavoastră se pot bucura de el. Aveți grijă ce cuvinte îl învățați să spună, dacă acum anumite cuvinte vi se par foarte haioase, având în vedere că există posibilitatea ca el să vă fie în preajmă și după ce veți ieși la pensie, gândiți-vă că atunci unele cuvinte nu vor mai fi atât de haioase nici pentru dumneavoastră nici pentru eventualii vizitatori.

Dacă ați reușit să achiziționați orice papagal amazonian, aveți foarte mare grijă de el, mai ales că o mare parte din specii sunt pe cale de dispariție; unele nu se mai găsesc decât în câteva exemplare în grădinile zoologice sau în rezervațiile naturale.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM