O alergie este o reacție fizică neplăcută cauzată de sistemul imunitar al pisicii când acesta reacționează la ceva ce pisica a mâncat, inhalat sau la un element din mediul în care ea trăiește (citește mai multe despre pisică). Fără un sistem imunitar nici un animal nu poate să opună rezistență virusurilor, bacteriilor sau altor substanțe iritante care intră în sistemul lor. însă uneori, sistemul imunitar al pisicii reacționează la elemente care nu reprezintă un pericol pentru ea. Unele tipuri de hrană, sau substanțe precum polen, pudră, pene, lână, sau mușcături de insecte pot declanșa o reacție caracterizată prin mâncărimi, strănut, tuse, umflarea pleoapelor, lăcrimare, vomă sau diaree. Aceste tipuri de reacții apar atât la pisici cât și la oameni.
Pisicile sunt afectate de alergii foarte des. Cele mai comune tipuri de alergii sunt cele la: mușcăturile insectelor, la hrană și la anumite substanțe cu care pisica ta poate avea contact. Dacă ai o pisică, este important să te documentezi despre simptomele fiecărui tip de alergie pentru a o putea depista la timp și a duce pisica le medicul veterniar în cel mai scurt timp posibil.
Alergiile la mușcăturile insectelor
Alergia la mușcăturile insectelor este cel mai des întâlnit tip de alergii. În mod normal, o pisică care este mușcată de o insectă va prezenta o iritație minoră și o senzație de mâncărime. Însă dacă pisica ta are o reacție alergică la mușcăturile de insecte, iritația va fi așa de puternică, încât pisica va încerca să muște locul înțepăturii și chiar să smulgă blana din acea zonă. Pisicile care au alergii la mușcăturile de insecte vor prezenta adeasea răni deschise sau cruste mici prezente pe piele.
Cele mai afectate zone de pe corpul pisicii afectate de mușcăturile de insecte sunt partea inferioară a spatelui, capul și gâtul.
Tratamentul pentru alergiile la mușcăturile de insecte presupune un control periodic al paraziților externi. Cei mai frecvenți paraziți externi sunt puricii, aceștia putând fi exterminați foarte ușor cu diferite tipuri de medicamente.
Alergiile la mâncare
Pisicile nu se nasc cu alergii la mâncare. Cel mai adeasea se întâmplă ca o pisică să dezvolte o alergie la un timp de mâncare cu care s-a hrănit o perioadă îndelungată. Alergiile la mâncare pot apărea la orice vârstă și se datorează în principal componentelor proteice din hrană. Alergiile la carnea de vacă, porc, pui sau curcan sunt cele mai des întâlnite.
O pisică care are alergie la hrană va prezenta mâncărime severă a pielii și deranjare la nivelul sistemului digestiv.
În mod normal alergiile la mâncare se tratează cu steroizi. Însă dacă pisica ta nu răspunde la steroizi, iar simptomele prezenței alergiilor durează de câteva luni, este timpul să începi să testezi fiecare tip de hrană pentru a-l găsi pe cel care determină alergiile.
Testarea presupune retragerea tuturor tipurilor de mâncare cu care este obișnuită pisica ta și reintroducerea lor treptată și pe rând la intervale de 1-2 săptămâni. Cu alte cuvinte, dacă pisica ta mănâncă hrană din conservă de diferite sortimente, și nu știi la care este alergică, începi să-i dai doar un tip de hrană o perioadă de 1-2 satpamani. În acest timp urmărești să vezi dacă pisica ta are o reacție alergică la acel tip de hrană. Continui procesul cu fiecare tip de hrană până îl găsești pe cel care declanșează alergia.
Alergiile la substanțele cu care intră în contact pisica
Acest tip de alergie este cel mai rar întâlnit și are la bază unul sau mai multe elemente sau substanțe cu care pisica ta intră în contact. Printre aceste substanțe se numără: praful din covoare, lâna din pături, diverse tipuri de detergenți, sau chiar unele plante de apartament. Dacă pisica ta este alergică la astfel de substanțe ea va avea iritații și mâncărimi ale pielii mai ales în zona umerilor, burții și lăbuțelor.
Diagnosticarea alergiilor
Dacă suspectezi că pisica ta suferă de alergii trebuie să o duci la medicul veterinar. Pentru diagnosticarea primară medicul va ține cont de sezonul în care pisica are cele mai multe alergii, de locul de pe corp unde apar reacțiile alergice și de răspunsul la tratamentul pentru mâncărime.
În funcție de aceste aspecte se stabilește un tratament care însă nu este unul definitiv. De cele mai multe ori este nevoie de o testare pentru a se identifică sursa exactă a alergiilor. Pentru testare este nevoie fie de sânge fie de fragmente de țesut al pielii.
Testarea sângelui este relevantă pentru detectarea substanțelor cauzatoare de alergii, însă nu și pentru hrana care stă la bază alergiilor. în aceste condiții, testarea țesuturilor de piele este mult mai eficientă. După determinarea exactă a cauzei alergiilor se va stabili un tratament pentru pisica ta, de cele mai multe ori acesta fiind injectabil.
Tratarea alergiilor
Următoarele tipuri de tratament sunt eficiente pentru tratarea alergiilor la pisici:
- Șamponul – îmbăierea frecventă cu un șampon naturist ajută la îndepărtarea polenului, prafului și a altor substanțe alergene care sunt absorbite de pielea pîșcîi tale.
- Medicamentele anti-inflamatorii și steroizii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stopa efectul alergic al multor substanțe. Acestea au efect imediat și reduc iritația pielii pisicii tale.
- Antibioticele – uneori mâncărimea cauzată de alergii este intensificată de unele bacterii. în această situație este recomandată tratarea pîșcîi cu antibiotice.
Autor: Sabina Căldăraș
Foto: Jennifer Leigh