Reptilele de pe piața animalelor de companie sunt predispuse la stres și se pot îmbolnăvi foarte repede, mai ales dacă nu sunt îngrijite cum trebuie. Atunci când va hotararti să luați acasă un șarpe, o țestoasă sau o șopârla, există mai multe aspecte legate de reptile pe care trebuie să le urmăriți pentru a fi siguri că adoptați un animal sănătos.
Începeți examinarea reptile printr-o evaluare scurtă a întregului corp al animalului. Reptilele ar trebui să aibe un corp musculos și evitați animalele care arată foarte slabe (urmăriți dacă oasele bazinului sau ale cozii sunt evidente) sau care au umflături anormale pe picioare. Șerpii ar trebui să aibe o formă rotundă bine definită iar coloană vertrebrala nu ar trebui să fie vizibilă. Broaștele țestoase ar trebui să aibă destul țesut între gât și picioarele din față
Și pielea sau carapacea sunt importanți indicatori ai sănătății reptilei. Dacă pielea este foarte ridată și are un aspect tocit, atunci animalul probabil că este dehidratat. Pielea ar trebui să fie suplă și fără semne de mușcături sau zgârieturi (aceste leziuni pot dezvolta abcese mai târziu). De asemenea, ar trebui să verificați și burta pentru a identifica semne ale arsurilor. Testoasele ar trebui să aibe o carapace fermă, fără defecte (carapacea moale și cu defecte sunt semne ale unor boli grave).
Verificați starea de curățenie generală a animalului. Dacă există materiale fecale pe burtă sau pe spatele animalului, înseamnă că reptila a fost ținută într-un mediu supraaglomerat sau insalubru. Verificați și dacă există fecale în zona cea mai ventilată a cuștii. În cazul în care resturile sunt strânse toate în acel loc puteți suspecta prezența unei boli sau a unei infecții parazitare.
Ochii reptilei ar trebui să fie curați, fără crustă sau alte resturi. Ochii umflați pot indica o boală sistemică, mai ales în cazul țestoaselor. Interiorul gurii reptilelor trebuie să fie de culoare roz aprins. Dacă interiorul gurii are o culoare palidă sau închisă, atunci animalul poate suferi de o boală sistemică. Trebuie să fiți îngrijorați pentru sănătatea reptilei și dacă pe limbă sau în interiorul gurii animalului vedeți mici pete galbene, albe sau verzi.
Capul unei reptile ar trebui să fie perfect simetric. Umflăturile sau asimetria fălcilor pot indică o boală a oaselor, o infecție sau un abces. Este bine să verificați și prezența căpușelor, mai ales în zona capului, gâtului și a burții reptilei. Deși este ușor de tratat, prezența căpușelor poate arată faptul că reptila a fost ținută într-un mediu murdar și nesănătos.
Când alegeți o reptilă, cereți voie vânzătorului pentru a mânui puțin animalul. Verificați forța necuvântătoarei. O reptilă docilă și apatică probabil că este bolnavă. O țestoasă ar trebui să-și tragă cu putere picioarele dacă este apucată de ele. Șerpii și șopârlele ar trebui să aibe un bun tonus muscular iar slăbirea și tremuratul pot indică o afecțiune metabolică a oaselor.
Urmăriți comportamentul reptilei. Aceste animale trebuie să fie alerte și impulsive. Majoritatea reptilelor se opun mânuirii și se vor zbate când sunt ținute. O reptilă domesticită e mai ușor de stăpânit dar ar trebui totuși să fie alertă și rapidă în reacții. Dacă animalul pare letargic și lipsit de reacție, probabil că este slăbit și suferă de o boală. Excepție de la această regulă fac reptilele ținute la temperaturi scăzute.
Verificați dacă reptila suferă de vreo boală respiratorie. Semnele unei astfel de afecțiuni includ scurgeri în zona ochilor și a nasului, respirarea pe gură (se poate întâmplă și dacă acvariul este prea cald) sau șuierături produse atunci când reptila respiră.
Ponturi la alegerea unei reptile:
1. Încercați să găsiți o reptilă născută și crescută în captivitate. Reptilele prinse în sălbăticie pot fi extrem de stresate și se vor îmbolnăvi repede.
2. Evitați tentația de a „salva” o reptilă care pare bolnavă sau care nu este îngrijită cum trebuie. Deși acest gest este unul nobil, gândiți-vă că animalul pe care îl adoptați va fi înlocuit de un altul la fel de neglijat și stresat. Asta ca să nu mai vorbim de costurile importante pe care le veți suporta pentru îngrijirea reptilei. Cel mai bine este să reclamați persoana care vinde astfel de animale neglijate la o autoritate competentă.
3. Aranjați locul în care va sta reptila înainte de achiziționarea animalului. Necuvântătoarea va fi deja destul de stresată de mutatul într-un nou mediu și trebuie să îi ușurați procesul de adaptare la noua casă.
4. Dacă o reptilă pare sănătoasă dar este ținută într-un mediu insalubru, fiți precauți înainte de a o cumpără. Stresul cauzat de neglijență poate face ca reptila să fie predispusă la boli care vor apărea mai târziu.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain