Când vă hotărâți să cumpărați o chinchila este bine să urmăriți anumite aspecte legate de rozătoare pentru a vă asigura că veți luă în grijă un animal de companie sănătos. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de a achiziționa o chinchila este să îi evaluați starea fizică generală – o astfel de rozătoare nu trebuie să fie grasă sau prea slabă iar corpul animalului nu trebuie să aibă umflături anormale.
Chinchilele trebuie să fie atente și curioase, nu letargice. Acest aspect poate fi cu greu de judecat în cazul unei chinchila somnoroase, însă o astfel de rozătoare ar trebui să se trezească și să scruteze tot ce e în jur atunci când îi este acordată atenție.
Blana unei chinchila ar trebui să fie bine îngrijită, foarte deasă, pufoasă și strălucitoare. Nu ar trebui să existe păr încurcat sau zone fără blană. De asemenea, verificați existența resturilor de fecale pe blană din spatele chinchilei sau a umezelii în aceeași zonă. Aceste semne pot indica prezența diareei și a unor boli grave. Pielea nu ar trebui să aibă zgârieturi sau alte leziuni de orice fel.
Ochii, nasul și urechile ar trebui să fie curate, fără scurgeri. Verificați blana din jurul ochilor și a nasului pentru a vedea dacă părul este ud sau prezintă cheaguri. Încercați să verificați dinții, care ar trebui să fie bine aliniați și nu crescuți unul peste altul. Este normal ca dinții chinchilei să fie galbeni-portocalii, mai ales la rozătoarele adulte. Verificați blana de pe barbă pentru că umezeala în acea zonă poate fi cauzată de salivare excesivă (provocată la rândul ei de alinierea greșită a dinților).
Observați respirația chinchilei, aceasta ar trebui să fie regulată și să nu producă niciun zgomot. Chinchilele sunt animale foarte iuți și nu ar trebui să prezinte vreun semn de amorțeală sau să se opună mișcării. O chinchila sănătoasă își ține coada ridicată și este foarte activă. Cușca în care rozătoarea este ținută trebuie să fie curată, cu acces la mâncare, fân și apă proaspete. De asemenea, cușcă nu trebuie să fie supraaglomerată. O chinchila ținută în condiții bune este mai puțin stresată și, în consecință, mai puțin predispusă la boli.
Modul în care chinchila reacționează la prezența oamenilor este un indicator bun cu privire la caracterul animalului. Evitați chinchilele care intră în panică atunci când puneți mână în cușcă lor. Încercați să alegeți o rozătoare care măcar este curioasă și se apropie destul pentru a vă mirosi palma. Chiar și cele care adoptă o poziție agresivă (își ridică partea din spate și mârâie ușor) pot fi îmblânzite cu succes, doar că necesită mai multă răbdare din partea stăpânului.
Ponturi la alegerea unei chinchila
- Puteți ține mai multe chinchile împreună, mai ales dacă achiziționați două exemplare de același sex (cel mai bine ar fi ca cele două rozătoare să fi crescut împreună). Încercați să aflați vârsta animalului și alegeți o rozătoare cât mai tânără (de obicei sunt gata pentru a fi adoptate de la trei luni).
- Dacă apelați la un crescător, aveți mai multe șanse să găsiți chinchile tinere obișnuite cu omul. De asemenea, unii crescători urmăresc să mențină sau să dezvolte un anumit temperament al chinchilelor.
- În cazul în care mergeți la un magazin de animale de companie și majoritatea chinchilelor dinăuntru par bolnave (chiar dacă nu sunt în aceeași cușcă cu rozătoarea pe care o doriți), renunțați la achiziționarea din acel loc. O boală contagioasă poate afecta animalele din magazin iar chinchila dumneavoastră poate fi infectată.
- Asigurați-vă că masculii sunt separați de femele. Familiarizați-vă cu diferențele dintre femele și masculi iar dacă crescătorul sau vânzătorul ține exemplare de ambele sexe în aceeași cușcă, nu cumpărați din acel loc. Cel mai bine este să evitați posibilitatea unei sarcini surpriză, mai ales în cazul chinchilelor tinere. Aceste rozătoare pot deveni mature din punct de vedere sexual chiar și de la 4 luni, însă astfel de sarcini premature pot fi foarte periculoase pentru sănătatea chinchilei.
- Chiar dacă mulți vânzători vă vor refuza cererea de a mânui rozătoarea, insistați totuși să puneți măcar mână în cușcă pentru a observa reacția chinchilei.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain