Această situație poate să apară ca o „surpriză”, în cazul în care pisica a avut acces în afara casei în perioada de călduri sau poate fi „programată” de stăpânii care au decis ca ar fi momentul ca pisică să facă pui.
În ambele cazuri, pentru cei aflați la prima experiență de acest fel, situația poate părea dificil de gestionat. Cu toate acestea, când pisica naște, sunt, de obicei, foarte puține probleme.
Așadar, vă vom expune în continuare câteva aspecte pe care este bine să le cunoașteți, pentru a vă putea pregăti cât mai bine pentru „eveniment”.
Înainte ca nașterea să devină iminentă, pisica începe să-și caute un loc ferit, în care să nască și să își crească puii până la vârsta la care vor înceta să mai sugă (vor fi înțărcați) și se vor descurca singuri.
Ca să evităm ca pisica să aleagă ca loc pentru cuib unul dintre dulapuri și să nască pe haine, este bine să ne asigurăm că ușile acestora sunt bine închise; în același timp, vom pregăti pentru viitoarea mămică o cutie din carton, destul de mare, dar nu foarte înaltă (o cutie de monitor tăiată pe jumătate ar avea dimensiunile ideale), căptușită cu cârpe curate, pe care o vom așeza într-un loc cât mai ferit și în care vom pune pisica de fiecare dată când o vedem că își caută cuib.Cu câteva zile înainte de naștere organismul pisicii se pregătește pentru alăptare-astfel, după dimensiunile mărite ale mamelelor, vom putea aproxima apropierea momentului nașterii și vom fi pregătiți.
De obicei pisica își surprinde stăpânii îngrijorați în așteptarea nașterii prin faptul că se descurcă singură și, de foarte multe ori, fără ca cei din casă să afle despre eveniment decât atunci când acesta s-a produs deja-pisica naște în liniște, este foarte curată și în urma nașterii nu rămân urme care să necesite curățare ulterioară. Se descurcă foarte bine singure mai ales pisicile care nu sunt la prima lor experiență de acest fel.
Dacă pisica este primipară (aflată la prima naștere), datorită tendinței pe care o au de a se ascunde cât mai bine și datorită faptului că nasc fără zgomot, este bine să încercăm să fim totuși de față la eveniment, pentru a putea interveni în cazul în care există probleme.
Asigurați-vă așadar că medicul veterinar care se ocupă în mod curent de pisica dumneavoastră este prevenit și țineți la îndemână numărul de telefon la care îl puteți găsi de urgență, dacă este cazul.
Unele nașteri pot fi complicate (distocii) și, în astfel de situații, destul de rare dar posibile, numai intervenția de urgență a medicului poate salva viața pisicii și a puilor săi. De asemenea, asigurați-vă că medicul este disponibil și în afara orelor de program, în weekend sau noaptea.