Când vă gândiți la o pisică, în general vă imaginați un „ghem” de blană care se joacă ori toarce cât e ziua de lungă, în nici un caz nu vă imaginați o pisică agresivă care zgârie și mușcă, mai ales fără să fie provocată.
De ce sunt pisicile agresive și ce puteți face pentru a le reprima acest comportament?
Nu uitați că pisicile domestice sunt înrudite cu tigrii, panterele, leoparzii și toată gama de feline existentă pe suprafața Terrei; oricât de domesticită ar fi o pisică, păstrează întotdeauna o urmă de sălbăticie în comportamentul său.
- Un prim motiv pentru care ar putea să atace ar fi apărarea teritoriului. Pisicile nu acceptă alte pisici sau alte animale pe teritoriul lor. În cazul în care doriți să mai adoptați o pisică sau un alt animal nu-l lăsați singur din prima zi în aceeași cameră cu pisica deja existentă în familie-încercați să o obișnuiți treptat cu noul „locatar”. Câteva zile lăsați-i împreună doar perioade scurte de timp și sub stricta dumneavoastră supraveghere. Așa se vor obișnui unul cu celălalt și se vor cunoaște, iar pisica dumneavoastră va accepta că teritoriul ei va fi împărțit de acum înainte.
- O pisică poate ataca pentru că îi este teamă; teama determină o reacție extrem de rapidă și violentă. O pisică crescută numai în casă va reacționa violent când va fi scoasă afară pentru prima oară, mai ales dacă acest lucru implică o călătorie. Pentru a evita accidentele, dacă plecați într-o călătorie cu mașina, cumpărați o cușcă specială pentru pisica și dați-i, la sfatul medicului, tranchilizante ușoare.
- Când adoptați o pisică adultă, așteptați-vă la un comportament violent din partea ei. Pisicile crescute „pe stradă” se feresc în mare parte de oameni. Mediul are o mare influență asupra comportamentului. Pisicile adoptate dintr-un centru special pentru animale în mare parte sunt pisici abandonate și nu vor reacționa foarte prietenos la contactul cu oamenii, de aceea trebuie să îi câștigați încrederea. Aveți răbdare cu ea, la început va adopta o „tactică de ocolire”, va studia terenul și pe dumneavoastră, timp în care cu siguranță nu va sta la dumneavoastră în brațe, ci ascunsă. Nu încercați să o scoateți cu forța din ascunzătoarea ei, ademeniți-o cu mâncare. Lăsați mâncarea undeva unde poate să o vadă și îndepărtați-vă de castron, purtați-vă cât mai natural, ca și cum ea nu ar fi acolo și nu ar fi principalul dumneavoastră punct de interes. Nu o țineți în brațe cu forță, lăsați-o liberă și încet încet va veni singură la dumneavoastră după ce se va lămuri că nu există nici un pericol.
- Motanii sunt violenți în perioadele de reproducere, duc lupte acerbe cu ceilalți motani pentru ”favorurile” unei femele.
- Din instinct matern, femelele sunt violente chiar și față de stăpânii lor, pentru a-și proteja puii. Aveți grijă ca puii să se afle într-un loc puțin circulat din casă, astfel ca mama să se simtă în siguranță.
Semne că pisica are „gânduri necurate”:
Coada ridicată și zbârlită, urechile date pe spate, părul de pe ceafă ridicat în formă de creastă-toate acestea sunt semne că pisica este nervoasă, speriată, se află într-o stare de disconfort și că reacțiile ei sunt pe cale de a deveni violente.
Cum acționați?
Nu încercați să puneți mână pe o pisică nervoasă și nici nu o loviți, chemați-o la dumneavoastră pe un ton prietenos și îmbiați-o cu „daruri” gustoase; dacă nu răspunde, părăsiți locul respectiv și lăsați-o să se liniștească.
Dacă pisica observă că un atac violent îi permite să se sustragă din situații nedorite, va utiliza agresiunea ca formulă de evitare a diverselor acțiuni, cum sunt periatul, schimbarea locului etc.-nu îi permiteți acest lucru-veți efectua operațiunile care nu îi convin, blând dar ferm.
Pentru a preveni ieșirile agresive, îndeosebi în cazul exemplarelor tinere, trebuie să dezvoltați o relație cât mai amicală cu pisica. Dacă se simte în siguranță și iubită, pisica are foarte rar un comportament agresiv.
În cazul exemplarelor adulte, trebuie să descoperiți cauza acestui tip de reacție. Sterilizarea animalului este o soluție în cazul în care este foarte agitat, iar celelalte metode au eșuat.
Foto: Public Domain