Simptome și cauze
Semnele tipice asociate cu afecțiunile virale sunt: strănutat, scurgeri nazale, sângerări nazale, respirație greoaie și chiar scurgeri la nivelul ochilor. Sângerările nazale nu sunt foarte frecvente în cazul afecțiunilor virale, totuși, dacă sângerarea devine intensă poate fi semnul unei tumori.
Scurgerile nazale pe o singură nară pot fi semnul unui corp străin în nară, tumori sau un abces. Pentru a diferenția afecțiunile virale de cele respiratorii, trebuie știut trecutul medical al animalului. O afecțiune mai veche, chiar și tratată la vremea ei, poate afecta structura oaselor nasului și astfel se ajunge în timp la afecțiuni nazale.
Diagnostic
O pisică cu afecțiuni cronice nazale, de obicei, prezintă o stare de sănătate bună; prin urmare aceste afecțiuni pot fi diagnosticate doar prin eliminarea tuturor posibilităților de existență a unei alte afecțiuni ca: alergii, bacterii, afecțiuni respiratorii, cancer, polipi, boli dentare. Dacă diagnosticul pus de către medic este afecțiune nazală cronică, trebuie să vă așteptați la un tratament pe o perioadă lungă de timp, cu rezultate bune destul de greu de obținut.
Pentru a elimina orice dubiu cum că pisica ar avea cancer veterinarul va examina atent nodulii de la nivelul capului și gâtului.
Dacă după întreruperea tratamentului semnele apar iar, în scurt timp sunt necesare analize complete de sânge pentru a găsi cauza afecțiunii. O următoare etapă pentru a stabili cauzele afecțiunii sunt razele X, endoscopia, și biopsia pentru a elimina cauzele non-virale. Aceste metode de investigare sunt intruzive (dureroase, neplăcute pentru animal) astfel încât este bine să fie evitate; pentru aceasta este necesar un control de rutină încă de la primele semne ale unei boli.
Tratament
În prima fază se recomandă antibioticele; dacă boala este încă în faza incipientă, antibioticele își vor face efectul în câteva zile (3-5 zile). Dacă starea de însănătoșire este vizibilă, atunci medicul va decide perioada în care se vor mai administra antibiotice, în mod normal doza scade pe măsură că pisica se simte mai bine.
De asemenea tratamentul mai conține și medicamente care ajută la decongestionarea căilor nazale, cortizon și soluții care ajută la umidificarea nărilor. Cortizonul se administrează doar sub atenta monitorizare pentru că poate masca dezvoltarea altor probleme de sănătate. Substanțele care ajută la umidificarea căilor nazale sunt indicate pentru că produc eliminarea rapidă a secrețiilor.
Pentru a ajuta pisica să elimine infecțiile mai repede, ștergeți-i nasul și ochii cât de des posibil cu ajutorul unor discuri de bumbac (discuri pentru demachiat) îmbibate în apă curată sau în ser fiziologic (soluție hidrosalina).
Pisicile cu afecțiuni cronice pot avea, chiar și după terminarea tratamentului, probleme de respirație; țineți în permanență legătura cu medicul veterinar pentru a ști ce trebuie să faceți într-o asemenea situație.
Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM