Afecțiunile inimii la câine

Este adevărat că un câine ne umple inima și viața de bucurie; de aceea, trebuie să avem și noi grijă de inima lui, pentru că, din păcate, nu ne poate spune ce-l doare și, prin urmare, trebuie să ne informăm asupra eventualelor afecțiuni ce pot apărea și să învățam să recunoaștem eventualele simptome, pentru a putea acționa la timp.

Ca și în cazul oamenilor, inima câinelui este cel mai important mușchi al corpului, este „centrul” care îl menține în viață; astfel, dacă este afectat, va pune în pericol viața cățelului.

Afecțiunile inimii la câini sunt cel mai adesea cauzate de defecțiuni ale valvei sau ale mușchiului inimii (miocardul). În cazul în care câinele suferă de o boală de inimă, reține în organism mai multă sare decât este necesar și mai multă apă (retenție hidro-salină); fluidul se poate acumula în plămâni sau în abdomen ducând la dificultăți în respirație și dureri abdominale. Dacă inima nu funcționează ca o mașină bine unsă circulația sângelui în organism este încetinită și duce la stări de oboseală, slăbiciune și un tonus scăzut.

Tratamentele pentru afecțiunile cardiace pot include o dietă săracă în sodiu, exerciții și administrarea de medicamente. Medicamentele sunt folosite pentru a întări contracțiile inimii, eliminarea apei din organism și pentru dilatarea vaselor de sânge astfel încât sângele să poate circula mai ușor. Cu atentă supraveghere a medicului veterinar și cu aportul dumneavoastră cățelul va putea să-și reia vechile obiceiuri și să fie la fel de vesel și jucăuș ca înainte.

Pe lângă retenția de sare și apă în organism o altă cauza a bolilor de inimă poate fi greutatea depășită a cățelului (obezitatea), caz în care se recomandă o dietă slabă în grăsimi pe care tot veterinarul o va recomanda; este important ca mâncarea să aibă un gust bun pentru că altfel cățelul nu va mânca și nu vrem să-l înfometăm – vrem doar să ajungă la o greutate normală care să nu-i creeze neplăceri.

În general medicația prescrisă de doctor cuprinde combinații de medicamente care ajută la eliminarea lichidelor, la mai bună pompare a sângelui în organism și la vasodilatație; nu administrați medicamentele nici în doze mai mici, nici în doze mai mari și în nici un caz „după ureche”, ci doar după prescripția medicului.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM