Corneea este o membrană transparentă și lucioasă care îmbracă globul ocular; o putem asemăna cu o „fereastră spre lume”. Pentru a înțelege ce înseamnă ulcerația corneei trebuie să înțelegem cum este cornea construită.
Cornea este alcătuită din trei straturi:
- Stratul superior – epiteliu (strat la rândul lui alcătuit din multe alte straturi subțiri formate din celule)
- Stratul din mijloc- stromă
- Stratul inferior – membrana inferioară
Pentru că toate aceste straturi sunt transparente, ele nu se pot vedea și diferenția decât cu ajutorul aparatelor de specialitate.
O eroziune la nivelul straturilor care formează epiteliul se numește eroziune a corneei; ulcerația corneei este eroziunea tuturor straturilor epiteliului și a stromei. Dacă aceste leziuni ajung și la stratul inferior se produce o ruptură de membrană și lichidul existent în globul ocular se scurge.
Cauze
Cel mai adesea afecțiunea apare pe fundalul unei traume, unui accident, foarte des apare din cauza că pisica se scarpină insistent în zona ochiului. A doua cauza des întâlnită este datorată acțiunii chimice a unor produse cum ar fi șamponul.
Alte cauze pe fondul cărora poate apărea afecțiunea:
- infecții bacteriene
- infecții virale
- afecțiuni la nivelul altor organe care transmit afecțiunea și la ochi.
Această afecțiune este foarte dureroasă; ca răspuns la durere, multe pisici își scarpină ochiul afectat. Pentru a-și proteja ochiul îl țin închis în cea mai mare parte a timpului; ocazional pot apărea scurgeri care se colectează în cornee sau se scurg din ochi.
Diagnosticarea
Eroziunile superficiale în general nu sunt observabile cu ochiul liber, ci doar în urma unui control de specialitate; dacă afecțiunea este cronică se iau mostre de țesut pentru a studia celulele afectate înainte de a aplica orice picături pentru ochi sau antibiotice.
Tratament
Afecțiunea se tratează în funcție de cât de avansată este boala. Eroziunea primului strat se tratează în doar câteva zile, medicația folosită are rolul de a preveni infecțiile bacteriene și pentru a diminua durerea. Picăturile sunt active doar pentru câteva minute și de aceea trebuie aplicate des (6 ori pe zi).
Dacă afecțiunea este cronică atunci trebuie luate măsuri pentru a preveni degradarea ochiului prin scărpinat; adesea se recurge la o metodă chirurgicală de a bloca accesul la ochi pentru că bandajele se dovedesc a fi ineficiente și ușor de îndepărtat de către pisică.
Dacă după administrarea antibioticelor pisica pare a avea dureri la fel de mari sau chiar mai mari ca înainte de administrare, este necesar un nou control pentru a vedea dacă nu cumva este alergică la unua din substanțele care compun antibioticul. După începerea tratamentului controlul medical se va efectua o dată la 3-4 zile pentu a observa progresele înregistrate.
În mod normal cornea nu prezintă „firișoare” de sânge; în momentul în care ochiul este afectat, organismul reacționează pentru a ajuta organul afectat să se vindece, astfel se produce neovascularizarea (noi vase de sânge sunt create). Neovascularizarea este un răspuns pozitiv al organismului pentru că înseamnă că procesul de vindecare dă roade. După ce afecțiunea este tratată aceste vase de sânge rămân la nivelul corneei, ele nu sunt dureroase, dar obstrucționează capacitatea de a vedea; din acest motiv este indicat să fie îndepărtate. Îndepărtarea vaselor de sânge se realizează cu ajutorul unor produse pe bază de cortizon, acesta este folosit pe o perioadă cuprinsă între 3-4 zile și câteva săptămâni, în funcție de numărul de vase de sânge suplimentare existente. Produsele pe bază de steroizi sunt de obicei evitate pentru că ele încetinesc vindecarea sau pot chiar agrava afecțiunea.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM