Iepurele de casă este un animal rozător prin excelență-activitatea lui zilnică ca scop căutarea mâncării și rontatitul oricărui obiect care se poate roade; astfel, dacă am decis să adoptăm un iepure de casă, pe lângă faptul că ne așteptăm să fie un companion pufos și simpatic, atât pentru copii cât și pentru adulți, trebuie să fim pregătiți și de eventuale incidente legate de preocuparea de bază a acestui animalutz și să facem în așa fel încât să le putem evita.
Așadar, va trebui să facem câteva modificări în casă și să luăm mai multe măsuri de precauție necesare pentru a ne proteja bunurile de distrugere, pentru a asigură siguranța animalului în locuința noastră și pentru a-i pune la dispoziție alte metode de a-și consuma energia și înstinctul de rozător.
Cea mai importantă măsură pe care trebuie să o luăm este legată de asigurarea cablurilor electrice, întrucât montajul lor aproape de nivelul podelei le face foarte accesibile și tentante pentru iepurele de casă.
- Cablurile electrice cu montaj aparent se pot monta în pat de cablu, ideal este ca montajul să se realizeze mai sus de nivelul la care ar putea avea acces iepurele adult (indicat este ca distanța față de podea să fie de cel puțin 80 de cm). Dacă montajul nu poate fi realizat la înălțime, totuși montarea unui pat de cablu rămâne necesară; pe lângă faptul că vom putea sta astfel liniștiți că rezolvat problema accesului iepurelui la cablurile electrice, avem și avantajul estetic-un pat de cablu montat cu grijă arată mult mai bine decât cablurile întinse pe jos!
- Cablurile prelungitoarelor pot fi înfășurate în manșoane de protecție (există în comerț astfel de manșoane, unele cu inserție metalică în spirală); diametrul cablului devine astfel prea mare ca iepurele să-l poată mușca și materialul din care sunt confecționate aceste manșoane este destul de rezistent pentru ca dinții iepurelui să-l perforeze. În orice caz, dacă totuși reușește, nu va ajunge la cablul prelungitorului și manșonul poate fi oricând înlocuit. De asemenea, dacă nu este necesară prelungirea propriu-zisă până la priză, ci doar un număr mai mare de prize, prelungitoarele clasice se pot înlocui cu prelungitoare fără cablu, care se montează direct în priză, prizele suplimentare fiind astfel așezate la înălțime, în dreptul prizei din perete care le alimentează.
- Cablurile de alimentare ale diverselor aparate casnice (televizor, lămpi de podea, computer, mașină de spălat etc.) trebuie asigurate și ele, în același mod descris mai sus. Dacă plecăm de acasă, fie și pentru câteva ore, este bine să nu lăsăm iepurele liber-dacă totuși o facem, o măsură suplimentară de protecție este scoaterea tuturor cablurilor din priză.
Plantele de apartament sunt și ele o tentație irezistibilă pentru iepurele de casă; pe lângă faptul ca efectul este dezastruos pentru plante, unele dintre ele pot fi toxice pentru iepure. Dacă iepurele este relativ liniștit și nu are obiceiul să se cațere, este suficient să așezăm plantele la înălțime. Dacă însă iepurele are obiceiul să se cațere pe mobilier, este indicat să așezăm plantele în ghivece suspendate.
Picioarele scaunelor și meselor, precum și muchiile mobilelor sunt cel mai greu de protejat. Este indicat ca iepurele să fie dezvățat să le roadă; până învață, le putem proteja cu manșoane din plastic sau țevi de polietilenă. Acestea se găsesc în comerț la orice magazin de instalații. Este adevărat că locuința noastră va fi destul de inestetică o perioadă, dar vom avea mobilierul intact!
Iepurii au de asemenea obiceiul să se strecoare sub mobile – atenție deci la pat și la canapele, mai ales dacă dorim să le mutăm de la locul lor, întrucât riscăm să strivim iepurele ascuns dedesubt!